Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.04.2016

Parlamentul, împreună cu Guvernul, solicită sprijinul Comunității Energetice în evaluarea independentă externă a ANRE

Parlamentul, împreună cu Guvernul, solicită sprijinul Comunității Energetice în evaluarea independentă externă a ANRE

Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip au semnat un demers în adresa Comunității Energetice, prin care solicită sprijin în evaluarea independentă externă a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

Pe această cale, Legislativul și Executivul se angajează să dezvolte sectorul energetic, să asigure eficiența mijloacelor de distribuție a energiei și să modernizeze acest sector conform standardelor europene.

„Sporirea transparenței și condițiilor investiționale în sectorul energetic este un punct-cheie în parcursul stabilizării pozitive a țării, iar acest lucru se poate face doar cu transparentizarea și întărirea capacităților ANRE. În acest sens, avem o colaborare strânsă cu Guvernul și vom continua stabilizarea prețului energiei și reglarea tuturor tarifelor în funcție de puterea de cumpărare a cetățenilor Republicii Moldova. O mai buna transparență și eficientizare la nivelul acestei instituții se va traduce într-o stabilitate energetică a țării din punct de vedere tarifar și va asigura independența Republicii Moldova în acest sector crucial”, a menționat Președintele Parlamentului, exprimând gratitudine Comunității Energetice și partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în implementarea reformei sectorului energetic.

Sporirea transparenței și condițiilor investiționale în sectorul energetic este o acțiune comună, asumată de Parlament și Guvern, prevăzută în Foaia de parcurs privind reformele prioritare, ce urmează a fi întreprinse până pe data de 31 iulie 2016.

Republica Moldova a aderat la Tratatul de constituire a Comunității Energetice în 2009, prin care și-a asumat consolidarea sectorului energetic național, dezvoltarea piețelor concurențiale de energie electrică și gaze naturale, precum și integrarea acestora cu piețele energetice europene, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus