Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.04.2016

SA Moldovagaz afirmă că motivele pierderilor record de 3,1 mlrd lei din 2015 sunt devalorizarea leului şi nerevederea tarifelor pentru gaz

SA Moldovagaz afirmă că motivele pierderilor record de 3,1 mlrd lei din 2015 sunt devalorizarea leului şi nerevederea tarifelor pentru gaz

Potrivit unui comunicat al comaniei, pierderile din activitatea sa economico-financiară de 3 111,7 mil.lei obținute în anul 2015 sunt cauzate de deprecierea valutei naționale, în special diferența de curs negativă aferentă datoriilor istorice pentru gazele naturale furnizate; de politica tarifară neprofitabilă a ANRE exprimată prin nerevizuirea tarifelor la gazele naturale din perioada 2011-2015; inclusiv datoriile întreprinderilor sectorului termoenergetic.

Diferența de curs valutar a fost stabilită reieșind din recalcularea în lei moldovenești la data raportării datoriilor SA «Moldovagaz» față de SAP "Gazprom" și SRL "Factoring-Finans”.

Pentru referință, la 31 decembrie 2014 cursul oficial al leului moldovenesc față de dolarul SUA constituia 15,6152 lei, iar pe parcursul anului 2015 cursul s-a majorat cu 25,9%, pentru ca la 31 decembrie 2015 să constituie 19,6585 lei pentru 1 dolar SUA. Prin urmare, deprecierea valutei naționale a influențat negativ condițiile de convertire a valutei pentru asigurarea decontărilor cu SAP "Gazprom".

Factorii esențiali care au generat acumularea datoriilor pentru gazele naturale furnizate, reprezintă politica tarifară neprofitabilă a ANRE, inclusiv nerevizuirea tarifelor la gaze din perioada 2011-2015 și neachitările întreprinderilor din sectorul termoenergetic. Metodologia tarifară în vigoare generează în continuare pierderi atât pentru SA «Moldovagaz», cât și societăților sale afiliate, în legătură cu diminuarea normativului de pierderi de gaze în rețelele de distribuție incluse în tarif și neacoperirea prin tarif a tuturor costurilor activității întreprinderii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus