Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.04.2016

Rezultatul primei runde de privatizare: circa 312 milioane de lei în bugetul statului

Rezultatul primei runde de privatizare: circa 312 milioane de lei în bugetul statului

În cadrul I  runde de privatizare, organizate de Agenția Proprietății Publice (APP) în anul 2016, au fost adjudecate 7 bunuri proprietate publica de stat la un preț total de 312 922,3 mii lei.
 
În cadrul licitației ”cu strigare” pe piața reglementată (Bursa de Valori) au fost adjudecate pachetele de acțiuni a trei societăți pe acțiuni: SA Magazinul Universal Central ”UNIC” (cota statului 85,45%) la prețul de peste 252 milioane de lei, a SA ”Aeroport Catering” (100%) – peste 5 milioane lei, SA ”Amelioratorul” (99,385%) – peste 982 mii lei.
 
La licitația ”cu strigare” (tip olandez) au fost adjudecate obiectele nefinalizate: Centrul comercial din satul Dezghingea, UTA Găgăuzia, la prețul de 94 mii lei și Clubul cu rețele inginerești din satul Horodiște, raionul Călărași, la prețul de 382 mii lei.
 
La concursul comercial, organizat de APP în perioada 19 februarie - 23 martie curent, au fost depuse oferte pentru privatizarea a 3 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice). În rezultatul examinării ofertelor înaintate, Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice, la ședința din 4 aprilie 2016, a acceptat privatizarea întreprinderilor de stat Hotelul „ZAREA” la prețul de 35 150 mii lei și a “Întreprinderii de Reparare şi Exploatare Auto”  din municipiul Chișinău la prețul de 19 milioane lei. Terminul limită de achitare pentru bunurile procurare este data de 4 mai, curent.
 
Referitor la privatizarea întreprinderii afiliate cu investiții străine (100%) „Sanatoriul – Sănătate”, situată în orașul Sergheevka, raionul Belgorod - Dnestrovsk, Ucraina, Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice urmează să decidă într-o ședința ulterioară.
 
Suplimentar, cumpărătorii bunurilor proprietate publică de stat achită în bugetul public național impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea tranzacțiilor, astfel suma totală a mijloacelor financiare rezultată din privatizare este de 316 051,5 mii lei. La moment, în bugetul de stat deja a fost achitată suma de peste 260,5 mil lei.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, comunicatele informative privind bunurile expuse la privatizare au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 38-42 din 19 februarie 2016 și pe pagina web a Agenției Proprietății Publice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus