Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.03.2016

Comisarul european pentru politică regională a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu înalți oficiali ai Republicii Moldova

Comisarul european pentru politică regională a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu înalți oficiali ai Republicii Moldova

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a avut marți o întrevedere la Bruxelles cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, precum și cu ministrul afacerilor externe Andrei Galbur, ministrul economiei Octavian Calmâc și cu ministrul-adjunct al afacerilor externe Daniela Morari.

În cadrul discuțiilor, comisarul european pentru politică regională l-a asigurat pe șeful executivului de la Chișinău de susținerea Comisiei Europene pentru parcursul european al țării.

'Salut asumarea de către Republica Moldova a foii de parcurs pentru implementarea principalelor reforme, în conformitate cu Acordul de Asociere semnat cu UE. Continuarea acestor reforme este o condiție esențială obligatorie pentru Republica Moldova în ceea ce privește drumul său european. De altfel, sprijinul UE pentru această țară depinde tocmai de progresele concrete și rapide în implementarea și accelerarea măsurilor de dezvoltare de care statul are nevoie', a precizat comisarul european pentru politică regională.

Utilizarea eficientă a fondurilor europene în scopul consolidării capacității administrative în Republica Moldova, participarea republicii în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, precum și programul de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova s-au numărat printre temele de discuție ale întâlnirii.

Cu această ocazie, comisarul Corina Crețu a încurajat autoritățile de la Chișinău să utilizeze pe cât de mult posibil instrumentele de cooperare teritorială. 'Gestionate de DG REGIO, aceste instrumente reprezintă pentru Republica Moldova o bună oportunitate de a câștiga experiență în cooperarea cu diferite regiuni ale UE. Mai mult decât atât, prin stimularea dialogului politic pe tema dezvoltării regionale, Republica Moldova are posibilitatea să preia practicile europene în domeniu, ceea ce poate fi un atu în dezvoltarea economică și socială a republicii', se arată în comunicat.

În valoare de 5 milioane de euro, fondurile gestionate de DG REGIO pentru Republica Moldova au fost puse la dispoziția acesteia la sfârșitul anului 2015, pentru a sprijini participarea țării la Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării.

Totodată, pentru Programul de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova 2014-2020, republica primește finanțare din partea UE în valoare de peste 80 de milioane de euro: 50% din această sumă este asigurată prin Instrumentul European de Vecinătate, iar cealaltă jumătate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus