Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.02.2016

Ministrul de externe Andrei Galbur s-a întâlnit cu comisarul european Johannes Hahn

Ministrul de externe Andrei Galbur s-a întâlnit cu comisarul european Johannes Hahn

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur s-a întâlnit astăzi, în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.     

În cadrul întrevederii, au fost abordate chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în particular, vizând implementarea Acordului de Asociere, obiectivele prioritare ale guvernului pentru perspectiva apropiată, reluarea asistenţei financiare, precum şi situaţia social-politică curentă din Republica Moldova. 

Oficialul moldovean i-a înmânat comisarului european o scrisoare din partea prim-ministrului Pavel Filip adresată Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în care se relatează despre paşii ce urmează să fie efectuaţi de către guvernul moldovenesc în vederea promovării reformelor necesare şi redresării situaţiei social-economice din ţară. 

Referindu-se la realizarea Planului naţional de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere ministrul Andrei Galbur a subliniat faptul că noul guvern este hotărât să lichideze, până la reuniunea Consiliului de Asociere din mijlocul lunii martie, restanţele înregistrate la acest capitol.

La rândul său, comisarul Hahn a încurajat autorităţile de la Chişinău să acţioneze cu fermitate în vederea implementării reformelor economice şi structurale, în particular, în domeniul justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării sectorului financiar-bancar. El a mai subliniat importanţa continuării dialogului cu societatea civilă şi reluării cooperării cu partenerii externi de dezvoltare în vederea depăşirii problemelor cu care se confruntă în acest moment Republica Moldova.

Potrivit MAEIE, comisarul Hahn a sugerat elaborarea unei Foi de Parcurs cu termeni de executare  pentru acţiunile menţionate în lista de priorităţi imediate. Ambii oficiali au împărtăşit viziunea că reuniunea apropiată a Consiliului de Asociere va constitui un element de evaluare obiectivă a rezultatelor înregistrate şi o platformă pentru stabilirea în comun a priorităţilor pentru perioada imediat următoare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus