Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.02.2016

Vinificatorii pot achizitiona echipamente pentru vinificatie si viticultura

Vinificatorii pot achizitiona echipamente pentru vinificatie si viticultura

Pentru prima dată în Republica Moldova companiile vor putea achiziționa echipamente și tehnică vitivinicolă în leasing.  În cadrul Programului ”Filiera Vinului”, întreprinderile din sectorul viticol și vinicol, precum și întreprinderile din industria conexă (producători de utilaje vitivinicole, de ambalaj, de accesorii pentru înființarea plantațiilor viticole) pot beneficia de finanțare prin leasing, oferită din sursele Băncii Europene de Investiții.

Sunt eligibile Gospodăriile Țărănești, Întreprinderile Individuale, Cooperativele, SRL-urile și societățile pe acțiuni. Suma minimă de finanțare în leasing este de 25 mii euro. Pot fi procurate tractoare, remorci, combine, mașini viticole și vinicole, camioane, stivuitoare, grape, tocătoare, zdrobitore, filtre, pompe și alte mașini și utilaje. Finanțarea prin leasing este una mai avantajoasă, în comparație cu un credit clasic pentru că nu obligă agricultorii să prezinte dovada bunurilor pentru gaj. În cadrul Programului sunt oferite condiţii favorabile de finanţare cum ar fi: dobânda atractivă de 8 – 9% la Euro, perioada de finanțare avantajoasă, flexibilitate în stabilirea graficului de plăţi.

Pentru solicitanții de leasing va fi aplicată cota TVA zero la livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor, executarea lucrărilor și prestarea serviciilor. De asemenea, agricultorii și vinificatorii vor fi scutiți de taxe vamale la importul mărfurilor și serviciilor. Nu vor fi percepute plăți pentru efectuarea procedurilor vamale la importul de mărfuri și servicii.

Potrivit MAIA, partenerii Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol pentru componenta ”Operațiuni Leasing” sunt ICS ”Raiffeisen Leasing SRL” și BC ”Mobiasbanca – Groupe Societe Generale” S.A”.  Programul de restructurare a Sectorului Vitivinicol  - ”Filiera Vinului” a fost creat de către Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Scopul Programului este de a contribui la redresarea sectorului vitivinicol din țară și promovarea producerii vinului cu denumire de origine protejată și indicație geografică protejată.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus