Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.01.2016

Acreditarea delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE, reconfirmată

Acreditarea delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE, reconfirmată

O rezoluție cu privire la împuternicirile delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE a fost dezbătută ieri, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rezoluția a fost introdusă pe agenda sesiunii de iarnă a forului parlamentar de către 10 deputați din 5 țări diferite, conform procedurilor APCE. În textul documentului se constată reprezentarea politică incompletă în componența delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE.

Conform prevederilor Regulamentului APCE, Comisia regulament, imunități și afaceri instituționale a APCE a propus acreditarea delegației cu suspendarea automată a dreptului de vot, începând cu aprilie 2016, dacă până la acel moment situația rămâne neschimbată.

Potrivit membrilor delegației parlamentare a Republicii Moldova la APCE, motivul invocat reprezintă „o interpretare politică a unui aspect tehnic”, ceea ce a fost clarificat și confirmat prin votul final asupra rezoluției și amendamentelor propuse. În prezent, delegația Republicii Moldova la APCE este compusă din 7 membri, deși Republica Moldova are dreptul de a fi reprezentată de 10 deputați.

Șefa delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, Liliana Palihovici a dat asigurări că lista completă a delegației Parlamentului Republicii Moldova va fi prezentată până în luna aprilie curent, atunci când va avea loc sesiunea de primăvară a forului parlamentar al CoE.

Totodată, membrii delegației parlamentare la APCE au menționat în cadrul dezbaterilor pe marginea rezoluției că Republica Moldova nu a prezentat lista membrilor delegației țării noastre la APCE întrucât deputații trebuie să treacă procedura acreditării în Legislativul de la Chișinău, ceea ce va fi posibil doar odată cu începerea sesiunii de primăvară, respectiv a ședințelor plenare.

Rezoluția a fost adoptată cu 77 de voturi, cu amendamentele înaintate de delegația Republicii Moldova. Astfel, a fost reconfirmată acreditarea delegației naționale a Republicii Moldova la APCE, fiind acordat timp până în luna aprilie curent, pentru a fi completată lista membrilor, astfel încât să reflecte componența deplină a Parlamentului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus