Trimite e-mail | Printeaza
IT
06.01.2016

În anul 2015, numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut cu mai bine de 27%

În anul 2015, numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut cu mai bine de 27%

În anul 2015, numărul abonaților care au utilizat serviciul de portare a numerelor de telefon a crescut, față de anul 2014, cu 27,1% (+10,2 mii) și a depășit cifra de 47,8 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre evoluţia portabilității numerelor de telefon în anul trecut. În R. Moldova portabilitatea numerelor a devenit disponibilă în iulie 2013. Acest serviciu permite oricărui utilizator de telefonie mobilă sau fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul.

Potrivit datelor ANRCETI, din numărul total de numere portate în anul 2015 mai bine de 44,8 mii au fost numere de telefonie mobilă (93,8%) și peste 2,9 mii - numere de telefonie fixă (6,2%). Numărul mediu de portări realizate lunar anul trecut a constituit circa 4 mii.

Din cele 44,8 mii de numere de telefonie mobilă portate în anul 2015 cele mai multe numere – peste 28,5 mii - a primit în reţeaua sa  SA „Moldcell”. În reţeaua SA „Orange Moldova” au fost portate peste 9,8 mii de numere, iar în reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – circa 6,5 mii. În acelaşi timp, din reţelele SA „Orange Moldova” şi SA „Moldtelecom” (Unite) au fost portate către reţeaua SA „Moldcell” circa 30,6 mii de numere şi, respectiv, peste 3 mii numere, iar din reţeaua SA „Moldcell” au migrat către alte reţele mai bine de 11,1 mii de numere. În același an, din cele peste 2,9 mii de numere de telefonie fixă portate cele mai multe numere au migrat în reţelele de telefonie fixă ale companiilor „Starnet Soluţii” (1,5 mii) și „Orange Moldova” (633).

De la lansarea portabilității numerelor în iulie 2013 și până la sfârșitul anului 2015, în R. Moldova au fost portate mai bine de 114 mii de numere de telefon, dintre care peste 104,5 mii  sunt numere de telefonie mobilă (91,7%) și circa 9,5 mii - numere de telefonie fixă (8,3%). Specialiştii ANRCETI explică numărul nesemnificativ de portări ale numerelor de telefonie fixă prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională.

În cursul ultimilor doi ani și jumătate au fost portate în medie 3,8 mii numere pe lună în anul 2013, 3,1 mii numere în 2014 și circa 4 mii numere în anul 2015. Cele mai multe portări (peste 6,3 mii) au fost realizate în luna martie 2015. În aceeași lună au fost portate cele mai multe numere de telefonie mobilă - peste 6,1 mii. Cele mai multe numere de telefonie fixă – 760 - au fost portate în luna noiembrie 2013.

ANRCETI consideră că implementarea portabilității numerelor de telefon în R. Moldova și-a atins scopul: acest serviciu  a devenit un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a utilizatorilor şi de stimulare a concurenţei pe piaţa de telefonie. În consecință, furnizorii serviciilor de telefonie au devenit mai receptivi la cerințele clienților săi, iar ofertele operatorilor - mai atractive și mai avantajoase pentru abonați.

Potrivit reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de multe alte ţări, în R. Moldova acest serviciu este oferit de către furnizori în mod gratuit, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus