Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.11.2015

IPRE: Doar 19% din prevederile Acordului de Asociere RM-UE au fost îndeplinite

IPRE: Doar 19% din prevederile Acordului de Asociere RM-UE au fost îndeplinite

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a prezentat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, constatările și concluziile celui de al II-lea raport de evaluare a implementării Acordului de Asociere RM-UE. Astfel, potrivit analiștilor IPRE, doar 19% din prevederile Acordului au fost îndeplinite, iar pînă la finele acestui an, din cauza instabilității politie, restanțele ar putea fi și mai accentuate.

Evaluare a fost făcută pe perioada august-octombrie 2015, iar scopul raportului este de a analiza dinamica realizării prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în conformitate cu acțiunile programate în Planul Național de Acțiuni pentru implementare a Acordului de Asociere RM-UE 2014-2016 (PNAIAA). În acest context, autorii au redat contextul evoluțiilor conexe procesului de implementare a acestuia prin prisma dialogului RM-UE, iar în cea de-a doua parte a raportului au fost prezrntate rezultatele cheie înregistrate, evaluând progresul înregistrat până la 31 octombrie 2015.

Iulian Groza,  moderator de politici de integrarea europeană IPRE, a menționat că una din cele mai importante evoluții înregistrate în perioada de referință reprezintă finalizarea procedurii de ratificare a Acordului de Asociere de către toate cele 28 de state membre ale UE. „Știrea recentă precum că Italia a ratificat Acordul de Asociere RM-UE, este favorabilă țării noastre și ne face încrezători că, începând cu luna februarie 2016, acesta va intra pe deplin în vigoare. De asemenea, este importantă extinderea Zonei de Liber Schimb în regiunea transnistreană. Guvernul și partenerii de dezvoltare europeni ar trebui să grăbească acest proces pentru că avem puțin timp. În același timp, cel mai trist e că Republica Moldova ar putea rata cele 40,5 mln Euro ca suport bugetar din partea UE. Eu cred că aici avem nevoie de un plan concret de măsuri pentru a recupera acești bani, dar și a face cât mai repede o viziune a suportului financiar din partea UE pentru anul 2016”, a spus Iulian Groza.

Totodată, invitat la eveniment, Robert Kirnag, Ambasadroul Slovaciei în Republica Moldova, a apreciat monitorizarea făcută de IPRE și s-a lăsat încrezători că autoritățile de la Chișinău vor lua exemplu țării sale. „Eforturile de monitorizare, atât din partea societății civile, cât și a guvernului, sunt foarte importante căci evaluează procesul de implementare al acestuia. Eu cred că, cel mai important este ca oamenii simpli să înțeleagă și să aibă încredere în partea pozitivă a integrării europene. Dar, aceste obiective pot fi atinse doar având succese palpabile”, a declarat Excelența sa.

În această ordine de idei, Victor Lutenco, Director executiv IPRE, a subliniat că, pe parcursul acestui an, din cauza instabilității politice, restanțele Guvernului s-au mărit. „La prima impresie, cifrele Guvernului privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE arată bine. Totuși, este trist că majoritatea acțiunilor planificate pentru 2015 au fost ratate. Este suficient să trecem de 31 decembrie acestui an și acest grafic de nerealizări se va înroși. Unul din minusurile mari este lipsa planului de acțiuni pe diasporă și migrație. Acesta este foarte important, mai ales acum, când Europa se confruntă cu un val dur migrațional”, a menționat Victor Lutenco.

Iulian Rusu, expert asociat politici integrare europeană IPRE, a făcut o evaluare a progresului pe fiecare din cele cinci Titluri ale Acordului. „Din cele 175 acțiuni prevăzute în noul PNAIAA cu termen limită până la 31 octombrie, autoritățile naționale au reușit să implementeze 67 acțiuni, ceea ce reprezintă aproximativ 38% de realizări. Totodată, 111 acțiuni au fost realizate înainte de termen, dintre care 25 de acțiuni au avut termen de realizare până la sfârșitul anului 2015. Respectiv, din cele 494 de acțiuni planificate până la sfârșitul anului 2015, la data de 31 octombrie, au fost realizate 92 de acțiuni, ceea ce reprezentă un total estimativ de realizări pentru anul 2015 de 19%. Restul acțiunilor fie nu au fost realizate, fie au fost realizate parțial și respectiv sunt în proces de implementare”, a spus analistul.

La eveniment au participat reprezentanții ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Economiei, precum și a altor autorități naționale responsabile de implementare a Acordului. De asemenea, au participat experți din cadrul societății civile din țară. La finalul prezentării raportului au fost inițiate dezbateri pe seama acestuia, iar unele recomandări și concluzii au fost incluse de experții IPRE în raport.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus