Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2015

Republica Moldova ocupă locul 3 în clasamentul mondial „Corporații deschise”

Republica Moldova ocupă locul 3 în clasamentul mondial „Corporații deschise”

Acest rezultat este înregistrat la doar 4 luni după ce în Republica Moldova publicarea setului de date despre fondatorii întreprinderilor a devenit obligatorie. Topul prezintă o metodologie care compară nivelul dezvăluirii registrelor comerciale la nivel global, țara noastră fiind devansată doar de Danemarca și Marea Britanie.

În clasamentul Băncii Mondiale Open Corporates, Republica Moldova este urmată de Norvegia, Australia și Letonia. Rusia se clasează pe locul 20, acumulând aceleași puncte ca și Serbia. Topul Open Corporates se actualizează permanent, conform metodologiei, odată ce o țară sau alta efectuează anumite schimbări în domeniul datelor deschise. Deși este situată pe un loc de frunte, pentru a atinge scorul maxim, Republica Moldova mai urmează să aducă transparență deplină în informația privind rezultatele financiare ale întreprinderilor din Republica Moldova – un lucru, de asemenea, necesar pentru asigurarea unui mediu de afaceri transparent și atractiv investițiilor.

Decizia de a face publice numele și prenumele fondatorilor a fost luată de către Guvern în urma insistențelor Consiliului Economic al Prim-ministrului, cât și din partea mediului de afaceri, societății civile și reprezentanților mass-media. Mai multe asociații de afaceri, ONG-uri și instituții media au semnat și o declarație comună, prin care au solicitat deschiderea informației privind numele și prenumele fondatorilor societăților comerciale din Republica Moldova, în scopul eradicării corupției și asigurării unui mediu de afaceri transparent și sigur.

Începînd cu august 2015, pe portalul guvernamental date.gov.md sunt publicate datele despre întreprinderile din R. Moldova. Portalul  date.gov.md conține  datele despre companiile din R. Moldova, și anume numele și prenumele fondatorilor, IDNO/Codul fiscal al întreprinderii, data înregistrării, denumirea completă a companiei, adresa sediului, lista conducătorilor, genurile de activitate de licență, genurile de activitate nelicențiate. Deși este publicat doar din luna august 2015, acesta este deja cel mai descărcat set de date de pe portalul date.gov.md.

Clasamentul Open Corporates a fost lansat în 2012, cu scopul de a aduce transparență în sectorul privat din întreaga lume, anunță Consiliul Economic al Prim-ministrului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus