Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.11.2015

Codul IBAN pentru transferurile naționale

Codul IBAN pentru transferurile naționale

Începînd cu 1 ianuarie 2016, în sectorul bancar din Republica Moldova va fi implementat codul IBAN1 (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor naționale. Acest pas important pentru asigurarea unor avantaje moderne ale transferurilor respective este prevăzut de modificările şi completările operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit aprobat de Banca Națională a Moldovei. Este cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizînd transferurile transfrontaliere.

În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție pe parcursul căreia băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată cu indicarea codurilor IBAN, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de pînă la implementarea codurilor în cauză.

Perioada de tranziție nu va fi aplicată la efectuarea transferurilor bugetare,  în acest caz utilizarea codului IBAN fiind obligatorie de la 1 ianuarie 2016.

Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor naționale,  a documentelor de plată cu indicarea codurilor IBAN sînt orientate spre minimizarea  erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer.

În vederea asigurării, începînd cu 1 ianuarie 2016, a unui regim normal de efectuare a plăților bugetare și onorare a obligațiunilor contractuale, Banca Națională încurajează agenții economici să se adreseze la oficiile bancare pentru a semna acorduri adiționale la contractele de cont bancar și să întreprindă acțiunile necesare pentru a informa contra-părțile privind noile lor date bancare.

Codul IBAN aferent transferurilor internaționale a fost implementat în Republica Moldova în anul 2013, anunșță Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus