Trimite e-mail | Printeaza
Social
28.10.2015

Persoanele cu nevoi speciale vor primi o compensație unică pentru serviciile de transport în fiecare an

Persoanele cu nevoi speciale vor primi o compensație unică pentru serviciile de transport în fiecare an

În cadrul şedinţei Guvernului din 28 octombrie 2015 au fost aprobate modificările şi completările la Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, în scopul simplificării procedurilor de achitare a compensaţiilor pentru serviciile de transport, dar şi ajustării acesteia la prevederile Codului Vamal, Codului fiscal, și la Legea cu privire la tariful vamal.
 
Amendamentele prevăd comasarea compensaţiei pentru călătoriile în transportul comun urban, suburban şi interurban și a compensaţiei anuale pentru cheltuielile de deservire cu transport într-o singură prestație - compensația pentru serviciile de transport. Aceste modificări nu înseamnă micşorarea numărului de beneficiari sau a sumei acordate, ci doar unificarea prestațiilor într-o singură plată şi a periodicităţii achitării, ceea ce va contribui la diminuarea cheltuielilor administrative şi simplificarea procedurii de stabilire și achitare a prestaţiilor respective.
 
În prezent, mărimea compensaţiei pentru călătorii în transportul urban, suburban şi interurban în toate unităţile administrativ-teritoriale, cu excepţia municipiului Bălţi şi Chişinău, constituie 46 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități severe și copii cu nevoi speciale (inclusiv pentru însoțitorii lor), și 23 lei/lunar pentru persoanele cu dizabilități accentuate. Compensaţia anuală pentru cheltuielile de deservire cu transport este de 800 de lei. Astfel, după unificarea prestaţiilor menţionate, beneficiarii vor primi o singură plată în fiecare an, care va însuma 12 prestaţii lunare şi prestaţia anuală. Bugetul total pentru plata celor două tipuri de compensații menționate în anul 2015 constituie 78 126 mii lei.
 
Aceeaşi hotărâre prevede ajustarea legii menționate la prevederile Codului vamal, Codului fiscal, și la Legea cu privire la tariful vamal. Modificările și completările operate stabilesc scutirea de taxe vamale și accize a mijloacelor de transport importate cu titlu gratuit destinate transportării persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor. În document se menţionează că beneficiarii nu pot comercializa, transmite în arendă, locaţiune ori în folosinţă altei persoane, leasing operaţional sau financiar mijloacele de transport respective. Modificările urmează să fie aprobate de Parlament şi vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus