Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2015

Politica comercială a Republicii Moldova a fost prezentată în cadrul reuniunii OMC, de la Geneva

Politica comercială a Republicii Moldova a fost prezentată în cadrul reuniunii OMC, de la Geneva

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a participat, în calitate de șef al delegației moldovenești, la reuniunea țărilor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, desfășurată, în perioada 19-21 octombrie, la Geneva. Evenimentul a întrunit reprezentanți din peste 100 state membre ale OMC, din UE, SUA, Federația Rusă, China, Brazilia, Albania, Muntenegro, Paraguay, Canada ș.a.
 
În cadrul reuniunii, Octavian Calmâc a prezentat realizările țării noastre în domeniul politicii comerciale, nivelul de îndeplinire a angajametelor asumate în cadrul OMC pe parcursul anilor 2001-2015. În context, 12 state au avut intervenții pe marginea raportului Guvernului Republicii Moldova și al Secretariatului OMC.
 
Majoritatea comentariilor și întrebărilor au vizat taxele vamale aplicate de RM, unele din ele fiind mai mari decât cele negociate la OMC în 2001, sistemul de licențiere a activităților antreprenoriale, sistemul energetic și perspectivele integrării cu cel UE, administrarea vamală, sistemul de certificare a produselor și modul de aplicare a măsurilor sanitare, fitosanitare și veterinare față de importuri, inclusiv măsurile discriminatorii aplicate de ANSA, sistemul bancar și cel non bancar, precum și acțiunile Guvernlui în creșterea trasnparenței și consolidarea atribuțiillor BNM și CNPF pentru evitarea situațiilor similare de criză pe viitor, activitatea Zonelor economice libere și preferinţele fiscale acordate, activitatea Întreprinderilor Căile Ferate ale Moldovei și Poşta Moldovei, liberarizarea accesului la serviciile de transport ferofiar și poştal, etc.
 
Un alt subiect abordat a fost dezvoltarea agriculturii, în special modul de repartizare a subvențiilor. În opinia experților, subvențiile la export trebuie excluse , deoarece distorsionează comerțul internațional.
 
Octavian Calmâc şi-a exprimat apreciarea faţă de Secretariatul OMC pentru asistența oferită ţării noastre în procesul de realizare a angajamentelor în cadrul organizaţiei, dar şi pentru comentariile făcute pe marginea raportului elaborat de Guvern domeniul politicii comerciale internaționale.
 
„De la aderarea Republicii Moldova la OMC au trecut cincisprezece ani. În acest timp am acumulat o experiență de neprețuit în domeniul comerțului internațional, prin participarea noastră la lucrările reuniunilor Comitetelor OMC, sesiuni, grupuri de lucru și Conferințe ministeriale. Republica Moldova nu a fost doar un observator în aceste procese, dar a întreprins acţiuni pentru a consolida angajamentul nostru de a liberalizarea comerțului internațional sub umbrela OMC. În 2015, după negocieri îndelungate, Republica Moldova a semnat Acordul privind achizițiile publice al OMC, care marchează începutul unei reforme importante în acest sector. În același an, Guvernul a semnat Acordul de Facilitare a Comerţului în cadrul OMC. Avem mari speranțe în legătură cu punerea în aplicare a acestor instrumente juridice în legislația internă. Parlamentul Republicii Moldova urmează să ratifice ambele tratate în 2015 sau cel târziu în 2016”, a spus Octavian Calmâc.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, viceministrul Economiei a menţionat că Republica Moldova este un jucător activ în ceea ce priveşte integrarea economică regională. Astfel, ţara noastră a semnat un șir de Acorduri, precum Acordul Central European de Comerț Liber (2006), Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană (2014), și Turcia (2014). Drept urmare, Republica Moldova a implementat o serie de reforme economice și a intensificat comerțului cu acești parteneri-cheie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus