Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2015

Vlad Filat urmează să fie anchetat „pentru implicarea directă in fraudele financiar-bancare”

Vlad Filat urmează să fie anchetat „pentru implicarea directă in fraudele financiar-bancare”

Într-o ultimă evoluție a evenimentelor de astăzi, Parlamentul și-a dat încuviințarea ca liderul liberal-democrat Vlad Filat să fie cercetat penal și trimis în judecată „pentru implicarea directă in fraudele financiar-bancare”. Cererea procurorului general Corneliu Gurin, bazată pe depoziții ale omului de afaceri Ilan Shor, a fost sprijinită prin vot deschis de 79 de deputați ai PD, PL, PCRM și PSRM. Fracțiunea PLDM a lipsit de la ședință în momentul votului, în semn de protest.

Anterior, Comisia juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului aprobase cu opt voturi pentru și trei împotrivă cererea procurorului general de a-i fi ridicată imunitatea parlamentară liderului liberal democrat Vlad Filat bănuit în dosarele devalizării băncilor.

Parlamentul a examinat ridicarea imunității liderului liberal-democrat Vlad Filat pentru a fi cercetat penal și trimis în judecată „pentru implicarea directă in fraudele financiar-bancare”, în urma unor depoziții ale omului de afaceri Ilan Shor. Fracțiunile PD, PL, PCRM și PSRM au anunțat în cursul dimineții că deputații lor vor sprijini prin vot această cerere a procurorului general Corneliu Gurin, dar fracțiunea PLDM a spus că va părăsi ședința.

Nu este limpede ce efect va avea dezbaterea și votul asupra coaliției de guvernare compusă din PLDM, PD și PL. Vlad Filat a spus că este „o jertfă adusă pe altar” de politicianul democrat și omului de afaceri Vlad Plahotniuc, care ar controla întregul „sistem” al puterii, inclusiv Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Într-un discurs de la tribuna Parlamentului, Filat a respins acuzațiile și a promis că „o să vorbească” și „o să scrie” despre acest sistem așa încât să „sară naibii o dată în aer”. El a spus că cererea de ridicare a imunității este o surpriză pentru că s-a înțeles aseară cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernământ că astăzi va fi demis procurorul general Corneliu Gurin, pe fundalul protestelor antiguvernamentale.

În cererea de ridicare a imunității lui Filat, procurorul general a spus că aceasta se bazează pe un autodenunț și documente puse la dispoziția anchetei de omul de afaceri Ilan Shor, care susține că liderul liberal democrat a estorcat de la el 250 de milioane de dolari mită de-a lungul câtorva ani. Devenit premier în 2009, Filat a fost demis în 2013, în urma unui conflict cu Plahotniuc. Dar a format ulterior cu acesta alte trei coaliții guvernamentale.

Procurorul General a declarat că există „dovezi concludente în implicarea lui Vlad Filat in fraudele de la Banca de Economii” și a avertizat că un vot negativ din partea Parlamentului va duce la „suspendarea anchetei pe o perioada incerta”, scrie Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus