Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.10.2015

Companiile petroliere care nu vor executa prescripțiile ANRE riscă să rămână fără licențe

Companiile petroliere care nu vor executa prescripțiile ANRE riscă să rămână fără licențe

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis,săptămâna trecută, prescripții repetate către 18 companii ce dețin licențe pentru activități pe piaţa produselor petroliere, în care le-a cerut executarea conformă a prescripțiilor cu privire la neprezentarea calculelor de modificare a preţurilor de comercializare a produselor petroliere, prescripții  înaintate acestora în a doua jumătate a lunii septembrie.

În perioada respectivă, ANRE a emis, în baza rezultatelor monitorizării activităţilor licenţiate pe piaţa produselor petroliere, prescripții către 51 de companii petroliere, în care le-a cerut să prezinte calculele privind modificarea preţurilor la produsele petroliere comercializate, cerință prevăzută de Legea privind piaţa produselor petroliere și Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, dar care a fost neglijată anul curent de companiile respective. Potrivit Metodologiei, titularii de licență au obligația să prezinte ANRE calculele privind modificarea preţurilor la produsele petroliere comercializate, cu cel puțin 3 zile înainte de punerea în aplicare a noilor prețuri.

În urma verificării calculelor prezentate de 35 de companii, ANRE a stabilit că informațiile parvenite de la 21 de companii sunt corecte, iar cele prezentate de 14 companii – conțin abateri de la prevederile Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. ANRE s-a văzut nevoită să înainteze repetat prescripții companiilor care au prezentat calcule eronate și a emis încă patru prescripții repetate companiilor care nu au executat prima prescripție.

Companiile care s-au ales cu prescripții repetate au fost avertizate că, în caz de nerespectare a prescripţiei, ANRE va iniţia, în conformitate cu prevederile Legii privind piaţa produselor petroliere, procedura de suspendare sau retragere a licenţelor de activitate pe care le deţin acestea.

ANRE este abilitată prin lege să înainteze titularilor de licenţă prescripţii privind lichidarea încălcărilor depistate în activităţile licenţiate pe piaţa produselor petroliere. Prescripţia constituie o dispoziţie executorie. Neexecutarea prescripţiilor emise de ANRE atrage după sine sancţionarea făptaşilor în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 123 de agenţi economici care deţin 191 de licenţe pentru activități în acest domeniu. Anul curent, pentru încălcările comise, ANRE a suspendat o licenţă pentru activitatea de import şi comercializare cu ridicata a gazului lichefiat şi a retras două licenţe – una pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat şi alta - pentru activitatea de import şi comercializare a benzinei şi motorinei, anunță Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus