Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2015

La Vulcănești va fi deschis un parc eolian, care va asigura peste 10% din consumul total anual de energie electrică din țară

La Vulcănești va fi deschis un parc eolian, care va asigura peste 10% din consumul total anual de energie electrică din țară

Ministrul Economiei, Stephane Bride a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanții Renovatio Group (România) și șefa oficiului Corporației Financiare Internaționale (IFC) din Romania, entitate ce face parte din grupul Băncii Mondiale.
 
În cadrul întrevederii, a fost prezentat proiectul Parcului eolian Vulcăneşti, dezvoltat de Renovatio în comun cu IFC. Proiectul presupune construcția unui parc cu 60 de turbine eoliene, la o capacitate de 120 MW. Compania a planificat darea în exploatare a parcului până în 2016.
 
Stephane Bride a salutat această inițiativă, menționând că Republica Moldova îşi va putea asigura securitatea energetică prin diversificarea surselor de energie, inclusiv din surse regenerabile.
 
”Implementarea proiectelor de energie regenerabilă este o alternativă de viitor pentru Moldova. După cum se ştie în Europa fotovoltaicele, eolienele şi alte surse naturale de energie au o pondere importantă în consumul total al ţării”, a spus Stephane Bride.
 
Potrivit reprezentanților companiei Renovatio Group Parcul eolian Vulcăneşti va genera energie electrică de circa 430 - 500 GWh anual, care va asigura aproximativ 10% -13% din consumul total anual de energie electrică din Republica Moldova. Reprezentanții companiei au informat ministrul Economiei că Renovatio deţine avizul tehnic de racordare la reţeaua electrică, terenul pentru construcţie, studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi studiu topografic, evaluarea impactului asupra mediului. În continuare rămâne de finalizat contractul de racordare și obţinerea autorizaţiei de construcţie. După încheierea lucrărilor, compania urmează să obțină licență de producere a energiei electrice de la ANRE.
 
La finalul întrevederii, părţile au apreciat eficienţa discuţiilor purtate, ministrul Economiei exprimându-și disponibilitatea pentru acordarea suportului necesar la realizarea acestui proiect important.
 
Potrivit Ministerului Economiei, Renovatio este o companie multinaţională cu activităţi în domeniul energiei regenerabile: atît energie eoliana, cît şi energie fotovoltaică. Compania este înființată în anul 2003, iar în anul 2005 şi-a început activitatea în calitate de furnizor de energie electrică pe piaţa liberalizată din România. Renovatio are în portofoliu proiecte implementate în domeniul tehnologiilor eoliene de circa  350 MW şi circa 20 MW fotovoltaice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus