Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2015

Ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova - marți, la Neptun

Ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova - marți, la Neptun

Guvernele României și Republicii Moldova se reunesc în ședință comună marți, la Neptun, sub conducerea premierilor Victor Ponta și Valeriu Streleț.

''Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului român la Chișinău, în 27 august, când au fost stabilite prioritățile pentru agenda bilaterală în următoarele luni și a fost semnat cel de-al patrulea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro'', informează Executivul într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, membrii celor două guverne vor stabili noile proiecte care vor fi finanțate în baza acestui acord, iar o atenție specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naționale electrice și de gaze naturale, precum și în domeniul transporturilor, prin proiectarea și realizarea unor noi poduri peste Prut.

De asemenea, va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate și agreate în cadrul ședinței vizează domeniile agriculturii, controlului sanitar-veterinar și protecției mediului, sprijin în dezvoltarea domeniului sănătății prin extinderea serviciului de intervenție de urgențe în Republica Moldova, investiții pentru centre de dializă din principalele spitale și pentru renovarea blocului chirurgical din Comrat, se mai arată în comunicat.

Totodată, o componentă specială din programul de asistență financiară acordată de România va fi domeniul învățământului.

Este preconizată continuarea proiectelor de construcție de grădinițe, în special în mediul rural, precum și extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în Republica Moldova.

Vor fi stabilite, de asemenea, prioritățile de sprijin pentru pregătirea în România a specialiștilor din administrația publică.

Miniștrii Economiei vor propune inițierea de acțiuni comune de promovare comercială externă și acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale în mai multe raioane din Republica Moldova, se mai arată în comunicat.

''Așa cum a rezultat din precedenta întâlnire a celor doi prim-miniștri, Guvernul României urmărește cu preocupare situația financiară dificilă prin care trece în prezent Republica Moldova și încurajează inițiativele Guvernului de la Chișinău pentru asanarea și stabilizarea sectorului bancar precum și pentru încheierea unui acord cu FMI'', precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, pe agenda agenda convorbirilor în plen, în cadrul întâlnirilor separate ale premierilor Victor Ponta și Valeriu Streleț, precum și în discuțiile sectoriale ale miniștrilor de resort ar putea fi incluse aspecte recente ale evoluțiilor în parcursul european al Republicii Moldova, cât și teme regionale de actualitate care preocupă cele două țări.

''Reprezentanții Guvernului României vor exprima susținerea puternică pentru continuarea parcursului către Uniunea Europeană al Republicii Moldova și îndemnul la consolidarea stabilității politice, economice și sociale, în baza normelor și exigențelor europene privind funcționarea statului de drept și a mecanismelor democratice'', se adaugă în comunicatul citat. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus