Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.09.2015

Prima rundă de negocieri a unei noi Convenţii între Republica Moldova şi România

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Finanţelor, la începutul lunii septembrie a.c., la Bucureşti, a avut loc prima rundă de negocieri a unei noi Convenţii între Republica Moldova şi România pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.

Delegaţia din Republica Moldova a fost prezidată de către Anastasia CERTAN, Şeful Direcţiei Generale Politică şi Legislaţie Fiscală şi Vamală, Ministerul Finanţelor, iar cea din România – de către Oana CIUREA, Şeful Serviciului de Negociere şi Aplicare a Convenţiilor de Evitare a Dublei Impuneri, Direcţia Generală de Legislaţie Cod Fiscal şi Reglementări Vamale, Ministerul Finanţelor Publice.

Negocierea unei noii Convenţii porneşte de la faptul că, la moment între Republica Moldova şi România există o Convenţie care este pusă în aplicare din 01.01.1997, însă prevederile acesteia depăşesc realităţile în materie fiscală ale ambelor State şi în plan internaţional, precum şi în formele de oferire a asistenţei în colectarea impozitelor.

Proiectul noii Convenţii prevede revederea metodei de eliminare a dublei impuneri prin acordarea creditului pentru impozitul achitat în alt Stat Contractant. La fel, s-a convenit asupra acordării reciproce a asistenţei în colectarea creanţelor fiscale, în conformitate cu  prevederile Modelului Convenţiei fiscale al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). De asemenea, au fost stabilite un şir de norme privind combaterea şi prevenirea aranjamentelor de utilizare abuzivă a tratatelor fiscale în scopul obţinerii înlesnirilor prevăzute de prezenta Convenţie în beneficiul indirect al rezidenţilor unor state terţe.

Implementarea unei noi Convenţii va avea consecinţe benefice în cele mai diverse domenii ale colaborării moldo-române şi va servi drept bază a dezvoltării mai eficiente a sectorului financiar şi fiscal, a creării condiţiilor egale pentru toţi contribuabilii (atît agenţi economici cît şi cetăţeni) care vor realiza venituri în ambele State Contractante.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus