Trimite e-mail | Printeaza
IT
09.09.2015

Creştere uşoară a volumului de vânzări în sectorul comunicaţiilor electronice, în trimestrul doi al anului 2015

Creştere uşoară a volumului de vânzări în sectorul comunicaţiilor electronice, în trimestrul doi al anului 2015

În trimestrul doi al anului curent, volumul cumulat al vânzărilor serviciilor din sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă, acces dedicat la Internet mobil, telefonie fixă, acces la Internet la puncte fixe, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi desfăşurate în sectorul respectiv) s-a ridicat la 1 mld. 755,5 mil. lei, în creştere cu  0,7%, faţă de perioada similară a anului 2014, şi cu 4%, faţă de trimestrul unu al anului 2015. Aceste date se conţin în Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul doi al anului 2015, publicat astăzi pe pagina electronică a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Evoluţia indicatorului respectiv a fost determinată de sporirea volumului de vânzări pe pieţele de acces la Internet la puncte fixe, acces dedicat la Internet mobil, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale şi de diminuarea vânzărilor pe alte trei pieţe: telefonie fixă, telefonie mobilă, alte activităţi desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice. Astfel, veniturile provenite din alte activităţi desfăşurate în sector au scăzut, comparativ cu trimestrul doi al anului 2014, cu 24,4% şi au totalizat 147,3 mil. lei, din vânzarea serviciilor de telefonie fixă s-au micşorat cu 2,4% şi au alcătuit 243 mil. lei şi din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă – cu 0,1% şi au constituit peste 896,3 mil. lei.

Potrivit raportului, în perioada de referinţă cea mai mare creştere a veniturilor– de peste 21,5% - a fost înregistrată pe piaţa serviciilor difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, unde au fost realizate vânzări în sumă de peste 105,8 mil. lei. Vânzările serviciilor de acces dedicat la Internet mobil (prin modeme şi cartele pentru date) au sporit cu 20,6% şi au însumat peste 86,3 mil. lei, iar ale serviciilor de acces la Internet la puncte fixe – cu 14,8% şi au totalizat peste 261 mil. lei.

Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe pieţele  serviciilor de acces la Internet la puncte fixe şi de acces dedicat la Internet mobil: de 168,2 lei şi, respectiv, 97,4 lei. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă a fost de 68,6 lei, de telefonie fixă - de 67 lei şi pe piaţa serviciului de televiziune contra plată (prin reţele de cablu, IP TV şi MMDS) – 48,5 lei.

ANRCETI elaborează şi publică, cu începere din anul 2012, rapoarte trimestriale despre evoluţia principalilor indicatori pe toate segmentele pieţei de comunicaţii electronice. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice raportate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicaţiilor electronice, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus