Trimite e-mail | Printeaza
IT
03.09.2015

Gradul de utilizare a serviciilor de telefonie fixă a continuat să scadă în primul semestru al anului 2015

Gradul de utilizare a serviciilor de telefonie fixă a continuat să scadă în primul semestru al anului 2015

În prima jumătate a anului curent, utilizarea serviciilor de telefonie fixă a continuat să scadă, înregistrându-se o diminuare atât a numărului de abonați la aceste servicii, cât și a traficului de voce realizat de aceștia. Datele statistice privind evoluţia pieței de telefonie fixă în perioada respectivă, publicate astăzi pe pagina web oficială a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), arată că numărul de abonați a scăzut, față de finele anului 2014, cu circa 9,5 mii (-0,8%) şi a alcătuit 1 mil. 208,8 mii., iar volumul total al traficului de voce -  cu 21,4% şi a însumat peste 1 mld. 76,9 mil. de minute.

Micşorarea volumului total al traficului de voce în reţelele de telefonie fixă a fost cauzată de diminuarea tuturor tipurilor de trafic. Traficul iniţiat peste hotarele ţării şi terminat în reţelele fixe din R. Moldova a scăzut cu 14% (până la 67,4 mil. minute), traficul către reţelele internaţionale - cu 26,9% (până la 14,8 mil. minute), traficul către reţelele mobile – cu 9,1% (până la 43,9 mil. minute), traficul de interconectare - cu 8,5% (până la 221,7 mil. minute) şi traficul către alte reţele fixe - cu 43% (până la 44,9 mil. minute). Urmare a acestei evoluţii, traficul mediu lunar de voce per abonat s-a micșorat cu 12,3% şi a totalizat 238 minute (circa patru ore).

Diminuarea numărului total de abonaţi a fost cauzată de scăderea bazei de abonaţi a SA „Moldtelecom” cu mai bine de 12,5 mii (-1,1%), aceasta totalizând peste 1 mil. 85,8 mii. În acelaşi timp, baza cumulativă de abonaţi a celor 22 furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut cu peste 3 mii (+2,6%) şi a însumat circa 123 mii de abonaţi. Urmare a acestei evoluţii rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori ai republicii a scăzut cu 0,2 puncte procentuale (p. p.) şi a constituit 34%.

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea traficului de voce şi a numărului de abonaţi în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin intermediul rețelei Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sunt mai comode şi mai avantajoase pentru utilizatori.

În perioada de referinţă, veniturile agregate ale furnizorilor alternativi de telefonie fixă provenite din vânzările serviciilor de telefonie fixă au sporit, faţă de primul semestru al anului 2014, cu 5,3% şi au totalizat peste 31,8 mil. lei , iar veniturile SA „Moldtelecom” au înregistrat o creştere uşoară de 0,8% şi au însumat  peste 476 mil. lei. Venitul mediu lunar per abonat (ARPU) a crescut cu circa 2% şi a constituit 69,8 lei. SA „Moldtelecom” a  înregistrat un ARPU de 72,6 lei (în creştere cu 2,6%), iar furnizorii alternativi – de 44,2 lei (în scădere cu 3,1%).

Drept rezultat al evoluţiei indicatorilor menţionaţi mai sus, în primul semestru al anului 2015, cota de piaţă a SA „Moldtelecom”, în funcţie de cifra de afaceri, a alcătuit  93,7% (în scădere cu 0,3 p. p.), iar cota cumulativă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă a crescut în aceeaşi proporţie şi a însumat 6,3%.

Alte informaţii despre evoluţia pieţei de telefonie fixă în primele șase luni ale anului 2015 pot fi găsite pe: www.anrceti.md, secţiunea Date statistice, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus