Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.07.2015

Procuratura va insista la condamnare în cauza Papuc şi Botnari

Procuratura va insista la condamnare în cauza Papuc şi Botnari

Procuratura consideră ca fiind neîntemeiată achitarea ex-responsabililor din cadrul MAI, Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, învinuiţi de comiterea infracţiunilor soldate cu urmări grave.

Mai mult ca atît, Curtea Supremă de Justiţie nu a procedat în conformitate cu rigorile legislaţiei procesuale şi cerinţele relevante pentru o cauză penală de rezonanţă, examinînd dosarul fără citarea părţilor, respingînd recursul procurorilor şi admiţîndu-le pe cele ale inculpaţilor, parţial sau integral.

Anterior, prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 19 ianuarie 2015, ex-ministrul Papuc Gheorghe a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul subdiviziunilor MAI pe un termen de 5 ani, concomitent fiindu-i retras gradul special de general-locotenent de poliţie. Ex-viceministrul Vladimir Botnari a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare şi cu privarea de dreptul de a activa în subdiviziunile MAI timp de 5 ani ani, fiindu-i retras gradul special de general-maior de poliţie.

Prin hotărîrea din 30.06.2015, Curtea Supremă de Justiţie i-a achitat pe ambii inculpaţi pe art.329 alin.(2) lit.a) şi b) Cod penal (neglijenţă în serviciu sodată cu decesul unei persoane, inclusiv alte urmări grave), iar pentru infracţiunea prevăzută de art.327 alin.(2) lit.b) şi c) Cod penal (abuz în serviciu, soldat cu urmări grave) a modificat pedeapsa în privinţa lui Papuc Gheorghe din închisoare cu executare în amendă de 1000 unităţi convenţionale (20 000 lei), cu privarea de dreptul de a activa în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 5 ani. Totodată, Curtea a dispus încetarea procedurii de căutare a lui Papuc Gheorghe şi încetarea executării deciziei Curţii de Apel Chişinău prin care i-a fost retras gradul special de general-maior de poliţie.

Deşi decizia Curţii Supreme este irevocabilă, după redactarea integrală a acesteia, Procuratura va examina posibilitatea intervenirii în această cauză pe cale extraordinară, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus