Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.05.2015

Simone Giger: Strategia de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017 prevedere acordarea asistenței în valoare de aproximativ 55 milioane de franci elvețieni

Simone Giger: Strategia de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017 prevedere acordarea asistenței în valoare de aproximativ 55 milioane de franci elvețieni

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut astăzi o întrevedere cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Simone Giger. Discuţia s-a axat pe cooperarea bilaterală şi perspectivele de extindere a acesteia, în vederea realizării obiectivelor prioritare ale Guvernului Republicii Moldova.
 
Simone Giger a informat Premierul despre activităţile Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova şi a exprimat disponibilitatea ţării sale de a continua asistenţa pentru realizarea proiectelor demarate, dar şi de a lansa noi iniţiative comune pentru promovarea reformelor şi modernizarea Republicii Moldova.
 
Potrivit Simonei Giger, Strategia de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017 prevedere acordarea asistenței în valoare de aproximativ 55 milioane de franci elvețieni (CHF).  Comparativ cu Strategia precedentă (2010-2013), actuala Strategie prevede practic dublarea asistenței (de la 30 milioane de franci elvețieni până la 55 milioane) și, totodată, includerea unei noi priorități - migrație și dezvoltare. Astfel, Strategia de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014 – 2017 vizează trei direcţii de bază: modernizarea sistemului de sănătate, a serviciilor de asigurare cu apă și canalizare, dar şi migrația și dezvoltarea.

Prim-ministrul a apreciat înalt contribuţia Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova la realizarea proiectelor de importanţă majoră pentru ţara noastră, în domenii precum  sistemul de sănătate, infrastructură şi asistenţă socială. Premierul a exprimat gratitudine Guvernului elveţian pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova până în prezent şi a pledat pentru extinderea ariei de cooperare, în special în domeniul migraţiei şi dezvoltării. Chiril Gaburici a menţionat că proiectele în cauză se încadrează perfect în procesul de realizare a celor trei obiective de bază ale echipei guvernamentale -  unitate naţională, supremaţia legii şi economie sustenabilă.
 
În acest context, s-a discutat despre asistenţa care va fi acordată din partea Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova pentru consolidarea instituţională a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora al Guvernului Republicii Moldova şi a Biroului pentru Migraţie şi Azil, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, a fost abordat subiectul cu privire la o eventuală asistenţă din partea Biroului de Cooperare al Elveţiei în finalizarea procedurilor ce ţin de Recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Republica Moldova, realizat în anul 2014.
 
Guvernul Elveţiei a deschis Biroul său permanent în Republica Moldova în anul 2000. Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova are statut de misiune diplomatică şi reprezintă Ambasada Confederaţiei Elveţiene, cu sediul la Kiev, Ucraina. Prin intermediul Biroului, ţara noastră beneficiază de asistenţa Guvernului Elveţiei pentru realizarea mai multor proiecte importante, relatează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului..

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus