Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2015

BNM: Investigațiile preliminare ale companiei Kroll au fost finalizate

BNM: Investigațiile preliminare ale companiei Kroll au fost finalizate

În urma concursului organizat în luna ianuarie 2015, Banca Națională a Moldovei a selectat compania Kroll Associates UK Limited (Kroll), înregistrată în Marea Britanie, pentru a efectua investigațiile preliminare cu privire la presupusele nereguli financiare de la Banca de Economii S.A., BC Banca Socială S.A. și BC Unibank SA.
 
Cu referire la investigațiile desfășurate de compania Kroll, Banca Națională a Moldovei precizează:
 
Pe parcursul investigațiilor desfășurate, experții companiei Kroll au utilizat informația și analizele furnizate de Banca Națională a Moldovei și administratorii speciali ai celor trei bănci. Kroll a evaluat concluziile BNM și iregularitățile identificate. De asemenea, Kroll a analizat sursele de date furnizate de BNM pentru: (1) a testa probele în baza cărora au fost făcute anumite constatări și (2) a stabili natura investigațiilor suplimentare necesare.
 
Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru  preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei.
 
Cu referire la demersurile BNM în perioada următoare:
 
Banca Națională a Moldovei va remite raportul întocmit de Kroll organelor de anchetă și altor instituții relevante din Republica Moldova, pentru a facilita anchetele în derulare.
 
În continuarea acestei investigații, conform recomandărilor Kroll, BNM va organiza un nou concurs de selecție a unei companii internaționale cu renume, asigurând astfel efectuarea celei de-a doua faze a anchetei.  Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor.
 
Totodată, aceste acțiuni de investigație, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor, anunță Serviciul de presă al BNM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus