Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.04.2015

Activitatea Agentului Guvernamental va fi eficientizată

Activitatea Agentului Guvernamental va fi eficientizată

În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de Lege cu privire la Agentul Guvernamental. Noua lege are scopul de a eficientiza activitatea reprezentantului Guvernului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În primul rând, se pune accent pe respectarea Convenției Europene și a jurisprudenței sale, dar și pe consolidarea sistemelor naționale, pentru a reduce numărul de cereri depuse la Curtea Europeană.

Documentul reglementează clar care sunt competențele Agentului Guvernamental, practicile de reprezentare a Republicii Moldova în fața Curții Europene pentru Dreptului Omului și procesul de executare a hotărârilor și deciziilor Curții. În premieră, se introduc două concepte: de supraveghere guvernamentală și control parlamentar asupra procesului de executare. Între aceste două mecanisme va exista nu doar o relație de coordonare, dar și o relație interdependentă de responsabilitate între autorități.

De asemenea, se propune păstrarea locului Agentului Guvernamental pe lângă Ministerul Justiției - o practică pe larg răspândită în mai multe state europene, membre ale Consiliului Europei. Pentru a asigura independența și autoritatea acestei instituții, s-a păstrat modalitatea de numire a Agentului Guvernamental printr-o hotărâre a Guvernului, cu subordonarea ierarhică față de ministrul Justiției și Prim-ministru.

Proiectul Legii cu privire la Agentul Guvernamental a fost elaborat în vederea executării acțiunilor prevăzute în Planul privind implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus