Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.03.2015

Republica Moldova a „început cu stângul” anul 2015

Republica Moldova a „început cu stângul” anul 2015

Expert-Grup, cu suportul fundației Soros-Moldova, a lansat studiul „Diagnosticul deprecierii leului moldovenesc”, care descifrează detaliat cauzele deprecierii recente a monedei naționale, oferă posibile scenarii pentru evoluția economică a Republicii Moldova și formulează recomandări pentru stabilizarea cursului monedei naționale.

Republica Moldova a „început cu stângul” anul 2015. Bulversarea pieței valutare reprezintă doar o secvență cu o intensitate mai mare în cadrul unei tendințe sistemice de depreciere a leului moldovenesc (MDL). La rândul său, slăbirea monedei naționale, care a început în ultimul trimestru din 2014 și continuă până în prezent, indică o economie care a intrat într-o fază de comprimare, iar slăbirea sectorului bancar, cauzată de explozia tranzacțiilor dubioase din ultimii ani, vor influența degradarea indicatorilor socio-economici ai Republicii Moldova pe parcursul anului 2015.

Tendința de depreciere sistemică a leului fost cauză de o serie de factori - reducerea volumului de transferuri în dolari SUA și Euro, diminuarea exporturilor către CSI, comportamentul populației - transformând-o într-un veritabil jucător pe piață și nu în ultimul rând, anumite tranzacții din sectorul bancar.

Totuși, deprecierea leului moldovenesc nu este unica sursă de risc pentru economia țării. Recesiunea din regiune, caracterizată prin declinul economic din Federația Rusia și Ucraina, va cauza reducerea veniturilor remise și a exporturilor. În plus, sectorul bancar slăbit al Republicii Moldova – istovit de numeroasele raiduri corporative și fraude masive, la fel ar putea periclita evoluția economică al țării.

În acest condiții, este posibil ca Republica Moldova să înregistreze în 2015 un declin economic de 1-2%, iar cel mai probabil, ritmul de creștere a inflației va depăși limita maximă de 6,5% impusă de BNM și ar putea depăși nivelul de 7%.

Pentru a ameliora situația economică și a stabiliza cursului leului moldovenesc, Expert-Grup recomandă factorilor de decizie să negocieze și să semneze urgent un nou acord cu FMI, care va genera un climat mult mai relaxat în relațiile cu donatorii externi și care implicit va facilita obținerea unor fonduri externe pentru Republica Moldova.

De asemenea, BNM ar trebui să relaxeze treptat politica monetară, pentru a nu amenința și mai tare perspectivele de creștere economică, care și așa sunt pesimiste. În aceeași ordine de idei, autoritatea monetară ar putea recurge la diminuarea ratei rezervelor obligatorii pentru depozitele în valută, care ar genera ofertă suplimentară de dolari și euro, diminuând astfel presiunea asupra cursului monedei naționale.

Pe lângă aceasta, Guvernul trebuie să depună eforturi sporite pentru a exploata la maxim existența zonei de liber schimb cu UE și să stimuleze exporturile. De asemenea, aceasta ar trebuie să depună eforturi pentru ameliorarea mediului concurențial și combaterea tranzacțiilor frauduloase.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus