Trimite e-mail | Printeaza
IT
01.03.2015

Gradul de utilizare a numerelor de telefonie mobilă a depăşit cifra de 89%, în anul 2014

Gradul de utilizare a numerelor de telefonie mobilă a depăşit cifra de 89%, în anul 2014

La finele anului trecut, din cele 6 mil. 160 mii de numere atribuite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) furnizorilor de reţele şi servicii de telefonie mobilă au fost utilizate mai bine de 5 mil. 512,7 mii sau peste 89% din volumul total, iar din cele 1 mil. 719,2 mii de numere atribuite furnizorilor de telefonie fixă – 1 mil. 233,5 mii sau 71,7%. Aceste date se conţin în Raportul cu privire la monitorizarea utilizării resurselor de numerotare în anul 2014, document publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

Autorii raportului explică nivelul sporit de utilizare a numerelor de telefonie mobilă prin exploatarea la maximum a capacităţilor nodurilor de comutaţie a reţelelor şi prin facilităţile de care beneficiază consumatorii acestui tip de servicii: tarife mai mici pentru unele servicii de telefonie mobilă după implementarea portabilităţii numerelor, acces permanent al utilizatorului la terminalul mobil, posibilitatea utilizării unui spectru larg de servicii oferit de furnizorii. Gradul mai mic de utilizare a numerelor de telefonie fixă se datorează imposibilităţii furnizorilor de a utiliza eficient blocurile de numere de telefonie fixă în zonele rurale din cauza capacităților mici ale nodurilor de comutație, în special ale nodurilor de comutații analogice.

Conform raportului ANRCETI, din cei 48 de furnizori deţinători de resurse de numerotare, 18 – au prezentat, în termenul stabilit (31.01.2015) rapoartele privind utilizarea resurselor de numerotare în anul 2014, iar 13 – după expirarea acestui termen. În acelaşi timp, 12 furnizori au ignorat obligaţia de prezentare a rapoartelor respective, obligaţie stabilită de Procedura privind administrarea resurselor  de numerotare telefonică, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 58 din 21.12.2010. Autorii raportului notează că ANRCETI va avertiza cei 12 furnizori asupra necesităţii conformării la cerinţele hotărârii Consiliului, după care, în caz de necesitate, va iniţia, în conformitate cu prevederile normei legale, procedura de sancționare a acestora.

În raport sunt nominalizaţi şi cinci furnizori care timp de doi – trei ani nu au activat o parte din blocurile de numere atribuite acestora de către ANRCETI. Astfel, ei au încălcat prevederea Procedurii menţionate mai sus, care obligă furnizorii să activeze resursele de numerotare atribuite în termen de cel mult un an de la data atribuirii acestora. ANRCETI va atenţiona furnizorii în cauză asupra acestui fapt, după care, în cazul în care aceştia nu se vor conforma cerinţelor legale, va iniţia procedura de retragere a licenţelor de utilizare a resurselor respective.

În anul 2014, ANRCETI a atribuit furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice peste 668,2 mii de numere telefonice, dintre care 610 mii (sau 91,3% din volumul total) au fost numere pentru telefonia mobilă, 41 mii (sau 6,1%)– pentru  telefonia fixă, 13 mii (sau 1,9%)– numere independente de locaţie și peste 4,1 mii (sau 0,6%) – numere pentru serviciul cu tarif special (Premium Rate).

Conform datelor ANRCETI, la 31.12.2014 cantitatea totală a numerelor telefonice atribuite furnizorilor alcătuia 7 933 180. Ponderea cea mai mare revine numerelor pentru telefonia mobilă – circa 77,7% (sau 6 160 000 numere). Numerele pentru telefonia fixă au o pondere de peste 21,7% (sau 1 728 110 numere), iar celelalte tipuri de resurse de numerotare deţin împreună o pondere  de circa 0,6% (sau 45 069 numere).

ANRCETI gestionează resursele de numerotare telefonică din Planul Naţional de Numerotare şi le atribuie, la cerere, în baza licenţei, furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice, care le utilizează pentru necesităţi proprii, le oferă abonaţilor săi sau altor persoane autorizate să presteze servicii publice, informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media a ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus