Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2015

Experții Uniunii Europene vor elabora recomandări pentru susținerea sectorului vini-viticol al Moldovei

Experții Uniunii Europene vor elabora recomandări pentru susținerea sectorului vini-viticol al Moldovei

Experți ai grupului de consultanță GFA Graham Dixon și Saverio Savio, Iva Stamenova Atașat al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova dar și Dumitru Munteanu Director al Oficiului Național al  Viei și Vinului întruniți joi, 5 februarie, în ședință cu Directorul AIPA, Petru Maleru. Discuțiile s-au axat pe identificarea unor mecanisme de susținere a sectorului vini-viticol, dar mai cu seamă lichidarea stocurilor de vin necomercializat după suspendarea importurilor vinurilor moldovenești pe piața rusă de către Rospotrebnadzor.

Potrivit AIPA, s-a convenit asupra mobilizării unei misiuni de experți care urmează să facă o analiză amplă a sectorului și să vină cu propuneri și recomandări concrete ce ar permite redresarea situației cu care se confruntă la moment sectorul.

În prezent, AIPA acordă subvenții pentru înființarea plantațiilor de viță de vie, acordând în acest sens, 25 mii de lei per hectar pentru soiuri struguri de masă și  25 de mii de lei per hectar pentru soiuri de struguri de vin, cu condiția apartenenței producătorului agricol la una din asociațiile producătorilor de vinuri cu indicații geografice protejate și denumire de origine protejată.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus