Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.12.2014

Expert-Grup estimează o recesiune economică de 3%-5% pentru regiunea transnistreană în 2015

Expert-Grup estimează o recesiune economică de 3%-5% pentru regiunea transnistreană în 2015

Expert-Grup a lansat ediția a 2-a a Revistei Economice Regionale: regiunea transnistreană, care analizează evoluția economică a regiunii din stânga Nistrului în 2014 și prognozează principalele provocări pentru 2015.

Economia regiunii transnistrene a avut parte de un 2014 stagnant – atât cu șocuri pozitive, cât și negative. Consumul populației a fost subminat de deprecierea rublei rusești, iar menținerea artificială a cursului de schimb dintre „rubla transnistreană” și dolarul SUA a agravat și mai mult situația, mai ales pentru familiile migranților, care contribuie cu 30% la PIB-ul regiunii. Pe de altă parte, reluarea activității Uzinei Metalurgice Moldovenești – cel mai important angajator, investitor și plătitor de taxe din regiune, a impulsionat esențial întreaga activitate industrială și a contribuit magistral la creșterea de 37% a exporturilor din regiune. Totodată, condițiile climaterice favorabile au impulsionat sectorul agricol.

În 2015, regiunea transnistreană urmează să aibă un an mult mai dificil decât cel precedent, fiind anticipată o recesiunea economică de 3-5%, conform estimărilor Expert-Grup. Acest declin economic va fi cauzat de disiparea efectelor care au alimentat creșterea din 2014, de dificultățile economice ale Ucrainei și Federației Ruse, dar și de recuperarea lentă a UE – spre care se duc 60% din exporturile regiunii. Totodată, posibilele majorări ale tarifelor la serviciile comunale și rețineri salariale din sectorul bugetar urmează să influențeze negativ și cererea internă.

În această conjunctură, autoritățile din regiune au reacționat total neadecvat. În loc să susțină sectorul privat, care este principala sursă de venituri la buget, investiții și locuri de muncă, autoritățile au înăsprit povara și controalele fiscale asupra acestora. În loc să motiveze băncile din regiune să acorde mai multe credite sectorului real, autoritatea monetară a scumpit și mai mult resursele creditare ale băncilor. În loc să diversifice piețele de desfacere, Tiraspolul a activizat și mai mult reorientarea exporturilor spre Rusia, economia căreia urmează să intre în recesiune în 2015 și moneda căreia se devalorizează masiv. De asemenea, în loc să elimine barierele tarifare pentru comerț și să integreze companiile din regiune în piețele externe – care este atât de important pentru o economie atât de mică și deschisă – autoritățile din regiune denunță în continuare Acordul de Asociere cu UE. Astfel, din cauza acestor politici falimentare, regiunea transnistreană se autoizolează tot mai mult și devine tot mai dependentă de fratele mai mare de la Est.

„Constrângerea fundamentală care afectează dezvoltarea pe termen lung a regiunii este sacrificarea intereselor economice ale firmelor în favoarea celor (geo)politice ale autorităților”, a declarat Adrian Lupușor – directorul executiv al Expert-Grup. De altfel, este absolut ilogică din punct de vedere economic politica Tiraspolului de a se opune vehement implementării Acordului de Asociere cu UE, în condițiile în care 60% din exporturile regiunii merg spre piața UE, economia rusă merge cert spre recesiune, iar puterea de cumpărare a consumatorilor de pe piața UE este infinit mai mare.

Astfel, prin această imixtiune a economicului cu politicul, regiunea transnistreană riscă pierderea celei mai importante piețe de desfacere, fără de care economia transnistreană nu va putea supraviețui.

Revista Economică Regională: regiunea transnistreană a fost publicată de Expert-Grup cu suportul financiar oferit de Ambasada Olandei de la București. Opiniile din acest document aparțin autorilor și nu reflectă opinia donatorilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus