Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2014

Respectarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova - pe agenda consultărilor moldo-ruse în domeniul consular

Respectarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova - pe agenda consultărilor moldo-ruse în domeniul consular

Miercuri, 17 decembrie 2014, la Chişinău, au avut loc consultări moldo-ruse în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.

În cadrul consultărilor au fost examinate aspecte importante ale cooperării bilaterale în domeniul consular, punctându-se asupra problematicii protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state. Totodată, au fost discutate aspectele ce ţin de necesitatea sporirii informării cetăţenilor despre legislaţia naţională privind regimul de şedere pe teritoriile celor două țări.

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit decizia Serviciului Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse prin care a fost  modificat mecanismul de ieşire/intrare pe teritoriul Rusiei a cetăţenilor Republicii Moldova care au depăşit termenul de aflare pe teritoriul statului respectiv stabilit de legislaţia rusă. Delegaţia moldovenească a atras atenţia că o asemenea decizie a creat doar confuzie şi nu a contribuit în niciun fel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii moldoveni aflaţi temporar în Federaţia Rusă. Nici de această dată partea rusă nu a fost în stare să prezinte baza legală pentru această decizie.

Potrivit MAEIE, părţile au convenit să continue dialogul şi cooperarea bilaterală în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru consolidarea activităţii în domeniul consular şi au agreat desfăşurarea viitoarei runde de consultări consulare în anul 2015, la Moscova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus