Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.12.2014

Angajaţi de la CRIS Registru, reţinuţi într-un dosar de trafic de influenţă

Patru angajaţi ai CRIS Registru au fost reţinuţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, într-un dosar de trafic de influenţă. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi pretins sume între 1000 şi 10 000 de euro pentru eliberarea paşapoartelor contrar prevederilor legale. Investigaţiile CNA, care au condus la deconspirarea schemei, au fost sprijinite de către serviciul de securitate internă al CRIS Registru.

În cadrul cauzei, ofiţerii de urmărire penală l-au documentat şi reţinut în flagrant pe unul dintre funcţionarii Registru, în timpul primirii a 1000 de euro (în două tranşe sub controlul CNA) de la un fost condamnat. Potrivit denunţătorului, banii ar fi fost necesari pentru mituirea altor funcţionari din cadrul Secţiei paşapoarte  de la Registru  ca să elibereze actul solicitat în lipsa documentelor confirmative obligatorii care se prezintă pentru perfectarea actelor oficiale.

Astfel, alte trei persoane din cadrul întreprinderii au fost identificate în cadrul acţiunilor de urmărire penală. Din informaţiile preliminare, rezultă bănuiala rezonabilă că acestea făceau parte din aceeaşi schemă de perfectare şi eliberare a documentelor. Documentarea acestora a scos în evidenţă un alt caz de perfectare frauduloasă a actelor oficiale. De data aceasta, funcţionarii ar fi cerut de la un cetăţean al Ucrainei 10 000 de euro pentru a-i face paşaport moldovenesc.

Reţinerile au avut loc după mai multe percheziţii, desfăşurate pe parcursul zilei de ieri la domiciliile bănuiţilor, dar şi în birourile de serviciu. Cele patru persoane au fost escortate la CNA, fiind reţinute pentru 72 de ore.

Traficul de influenţă este pedepsit cu închisoare pe un termen de la 2 la 6 ani.

Potrivit CCI, conducerea urmăririi penale este exercitată de către procurorii anticorupţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus