Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.12.2014

La Beijing a avut loc Ședința Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru cooperare comercial-economică

La Beijing a avut loc Ședința Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru cooperare comercial-economică

La data de 4 decembrie 2014, la Beijing , în Republica Populară Chineză, a avut loc Ședința a VII-a a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru cooperare comercial-economică, condusă de Octavian Calmîc, viceminstrul Economiei.

În cadrul vizitei oficiale, au avut loc un șir de întîlniri bilaterale cu reprezentanții ministerului comerțului al Chinei, reprezentanţii companiilor Huawei, Sino Hidro, Sepco, ai zonei de dezvoltare Beijing Economic Technological Development Area (BETDA). De asemenea au fost organizate întîlniri cu reprezentanții China EXIM Bank și compania internațională AVIC.

Ședința Comisiei interguvernamentale a fost prezidată, din partea Moldovei de către Dl Calmîc, iar din partea chineză de Dl Ling Ji, director departamentului Europa-Asia al Ministerului Comerțului. În cadrul ședinței au fost discute subiecte ce prezintă inters comun pentru ambele state. Astfel, a fost propus, ca urmare evenimentului ce a avut loc, părțile să intreprindă un șir de măsuri comune pentru a realiza acțiunile fixate în Protocolul ședinței și convenite în cadrul întîlnirilor bilaterale.

În acest sens, s-a stabilit ca în scurt timp părțile să elaboreze o foaie de parcurs pentru circuitul economic „Drumul mătăsii”, să prezinte lista proiectelor investiționale viabile, să creeze grupul de lucru mixt privind Acordul de comerț liber, să modernizeze căile ferate și să finanțeze proiectele în acest domeniu, să contribuie la dezvoltare marketingului în domeniul comerțului cu vinuri, să lanseze o cooperare mai activă între reprezentanții Ministerelor agriculturii, să continue o cooperare mai intensă privind atragerea investițiilor în parcurile industriale și zonele economice libere existente pe teritoriul Moldovei etc.

Pe parcurusl zilei Viceministrul Calmîc a avut o întrevedere biaterală cu Dl Zhong Shan, viceministrul Comerțului al Chinei. Omologii au făcut schimb de informații despre evoluțiile economice înregistrate în relațiile bilaterale între țările noastre. În cadrul discuției au fost atinse subiecte ce țin de climatul investițional existent în Moldova, schimburile comerciale și lărgirea spectrului de mărfuri, perspectivele de dezvoltare reieșind din oportunitățile existente în Zonele economice libere și Parcurile industriale, instrumentele de finanțare stimulatorii. Adițional a fost menționat despre necesitatea lansării discuțiilor pe marginea unui eventual Acord de liber schimb între țările noastre și crearea în acest sens a grupului de lucru mixt pentru a efectua un studiu de fezabilitate privind elaborarea acestuia. Totodată, a fost menționat faptul că Acordul de Asociere și de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, recent intrat în vigoare, oferă noi oportunități pentru investitorii chinezi în scopul dezvoltării cooperării în domeniile agriculturii, electricităţii, comunicațiilor, energiei regenerabile, infrastructurii, etc.

La finele Ședinței a fost semnat Protocolul Comisiei, Memorandumul privind lansarea circuitului economic „Drumul mătăsii”, Acordul pentru cooperea economică și tehnică și Memorandumul de intenții cu privire la dezvoltarea și inițierea schimburilor în domeniul comerțului cu vinuri, informează Serviciul Informare şi Comunicare cu Mass-media al Ministerului Economiei al RM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus