Trimite e-mail | Printeaza
IT
25.08.2014

ANRCETI a publicat valorile parametrilor de calitate a serviciilor de comunicaţii electronice înregistrate în trimestrul II al anului 2014

ANRCETI a publicat valorile parametrilor de calitate a serviciilor de comunicaţii electronice înregistrate în trimestrul II al anului 2014

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a publicat astăzi pe pagina sa web oficială www.anrceti.md informaţiile privind asigurarea parametrilor de calitate a serviciilor publice de comunicaţii electronice măsuraţi de către furnizori în trimestrul II al anului curent. Informaţiile au fost prezentate ANRCETI de 110 furnizori activi pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice, 24 dintre care le-au publicat şi pe paginile sale de Internet.

Datele publicate de ANRCETI conţin valorile parametrilor de calitate pentru un tip sau altul de servicii, măsurate de furnizori în perioada aprilie – iunie 2014, şi valorile acestor parametri recomandate de autoritatea de reglementare. Publicarea acestor date este un element al Campaniei de informare a consumatorilor de servicii de comunicaţii electronice, desfăşurată anul curent de ANRCETI, şi are scopul de a asigura accesul publicului la informaţii despre calitatea serviciilor prestate de furnizori. Dispunând de asemenea informaţii, consumatorii pot evalua furnizorii care îi deservesc din punct de vedere al nivelului de calitate a serviciilor prestate de ultimii.

Potrivit Raportului cu privire la rezultatele monitorizării parametrilor de calitate înregistraţi în trimestrul II al anului 2014, publicat, de asemenea, astăzi pe pagina de Internet a ANRCETI, din cei 133 de furnizori activi de servicii 110 (sau 83%) – au prezentat informaţiile privind parametrii de calitate a serviciilor măsuraţi în trimestrul II al anului curent, iar 23 – nu şi-au onorat această obligaţie. Autorii raportului notează că majoritatea din cei 23 de furnizori prestează servicii de televiziune prin cablu în localităţi rurale şi au un număr nesemnificativ de abonaţi. Listele acestor furnizori, precum şi a celor care au prezentat informaţiile respective se regăsesc în anexele Raportului nominalizat.

În Raportul citat sunt nominalizaţi furnizorii serviciilor de telefonie mobilă, fixă, de acces la Internet fix şi de televiziune care au admis, în perioada de referinţă, abateri de la valorile unor parametri de calitate recomandate de ANRCETI. Este vorba de nerespectarea termenelor de înlăturare a deranjamentelor în reţelele de telefonie mobilă, fixă, de Internet şi de televiziune, a termenului necesar pentru furnizarea serviciului de acces la Internet, de depăşirea de către furnizorii de telefonie mobilă a limitei valorii recomandate pentru rata apelurilor către serviciul suport clienţi la care s-a răspuns în maximum 30 de secunde.

Consiliul de Administraţie al ANRCETI a stabilit prin Hotărârea sa nr.278 din 17.11.2009 valorile parametrilor de calitate pentru şapte tipuri de servicii publice de comunicaţii electronice (telefonie fixă, acces la Internet, comunicaţii electronice furnizate prin intermediul reţelelor pe care se utilizează protocolul IP, comunicaţii electronice furnizate prin reţeaua ISDN, linii închiriate, telefonie mobilă şi serviciul de televiziune). Conform acestei hotărâri, furnizorii au obligaţia să măsoare trimestrial parametrii de calitate a serviciilor prestate, să prezinte ANRCETI datele despre valorile acestor parametri şi ulterior să le publice pe paginile proprii de Internet.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus