Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.08.2014

În prezent, cetățenii a 129 de state au obligația de a deține viză la intrarea, ieșirea sau tranzitarea teritoriului Republicii Moldova

În prezent, cetățenii a 129 de state au obligația de a deține viză la intrarea, ieșirea sau tranzitarea teritoriului Republicii Moldova

Pe 1 august 2014, Guvernul, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova şi cu suportul Centrului de Guvernare Electronică, a lansat serviciul e-Visa - sistemul permite, în premieră,  solicitanților să-și întocmească online dosarul de aplicare pentru vizele de intrare în Republica Moldova.

Proiectul aduce o contribuție importantă pentru domeniul turistic și de afaceri. Pe de o parte, cetățenii străini vor beneficia de un serviciu comod, eficient, rapid și sigur. e-Visa răspunde tuturor acestor criterii, mai mult ca atât, procesele de digitizare au fost proiectate în așa mod, încât să fie garantată siguranța tranzacțiilor pe Internet și a protecției datelor personale. Pe de altă parte, Misiunile Diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova vor avea la dispoziție un instrument de lucru pentru o gestiune a cererilor de viză și comunicare interinstituțională eficiente.

Pentru obținerea vizei solicitanții vor completa cererea de eliberare în format electronic, la care se va atașa pachetul de acte scanate obligatorii pentru eliberarea vizei. În cazul în care cererea va fi aprobată solicitanții vor putea achita taxa consulară și cu cardul bancar. După procesarea datelor viza va fi transmisă solicitanților prin email. Cu documentul printat, deținătorii de viză pot intra pe teritoriul Republicii Moldova prin orice punct de trecere a frontierei. e-Visa este echivalentul vizei tradiționale și nu va fi inserată în pașaport. 

 e-Visa vine să compenseze acoperirea diplomatică a Republicii Moldova (39 de misiuni diplomatice), anulând obligativitatea prezenței personale la ghișeu, una dintre cele mai mari dificultăți întâmpinate până acum de cetățenii străini în procesul de obținere a vizei. În același timp, sistemul îmbină perfect cerințele de siguranță și securitate.

Astfel, serviciul e-Visa va fluidiza procesul de acordare a vizei și va eficientiza munca angajaților serviciilor consulare moldovenești. Odată cu implementarea sistemului electronic de obținere a vizei are loc:
-    Reducerea timpului necesar solicitării și primirii unei vize;
-   Nu mai este necesară procesarea manuală a datelor la oficiile consulare, acestea fiind completate individual de fiecare solicitant;
-   Se reduce timpul dedicat analizei fiecărui dosar, sistemul informatic implementat, permite verificarea automatizată a unor serii de date;
-    Accesul facil la informația de suport în domeniu;
-    Reducerea numărului de deplasări la sediile oficiilor consulare moldovenești.

În prezent, cetățenii a 129 de state au obligația de a deține viză la intrarea, ieșirea sau tranzitarea teritoriului Republicii Moldova. Vizele sunt eliberate în excluzivitate de către Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova din străinătate. În 2013 Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a eliberat aproximativ 15 mii de vize pentru cetățeni străini.
Serviciul e-Visa, este parte a proiectului de  e-Transformare a Guvernării, susținut de  Banca Mondială și implementat prin intermediul  Centrului de Guvernare Electronică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus