Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.07.2014

Ghișeu unic la înregistrarea afacerilor

Ghișeu unic la înregistrarea afacerilor

Persoanele juridice și întreprinzătorii individuali, care doresc să-și înregistreze afacerea mai rapid și mai simplu, vor putea beneficia de oportunitățile mecanismului ghișeului unic. În vederea perfecţionării procedurii de înregistrare a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de lege care vine să ajusteze cadrul normativ existent privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali, dar și legislația privind reglementarea prin autorizare a activităţii de întreprinzător. Documentul a fost remis Guvernului spre examinare și aprobare.

Potrivit proiectului de lege, solicitantul înregistrării va efectua o singură vizită la ghișeul unic pentru iniţierea şi/sau desfăşurarea afacerii (în afara vizitei finale de recepţionare a pachetului de documente), pentru depunerea și recepționarea informaţiei necesare referitor la înregistrarea de stat. Tot la ghișeu va fi verificată denumirea persoanei juridice, vor fi perfectate actele de constituire, va fi eliberat extrasul din Registrul de stat, iar informația va fi publicată în Buletinul Oficial electronic al Camerei Înregistrării de Stat. Suplimentar, organul înregistrării de stat va obţine informaţiile necesare înregistrării direct de la autorităţile publice prin intermediul reţelelor electronice, fără a mai fi necesară implicarea solicitantului, cum se practică în prezent. Ulterior, informaţiile din Registrul de stat vor fi prezentate autorităţilor publice pentru luarea la evidenţa fiscală, statistică, medicală şi socială.

Alegerea opţiunii privind înregistrarea de stat în cadrul mecanismului ghişeului unic sau în afara acestui mecanism este la discreția solicitantului înregistrării. Taxele pentru înregistrarea de stat şi serviciile prestate de către organul înregistrării de stat vor fi reglementate expres într-o anexă la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

Potrivit Ministerului Justiţiei, același proiect de lege propune reducerea termenului de înregistrare a afacerii, de la 5 la 3 zile lucrătoare. Totodată, rămâne valabil regimul de urgență (în decurs de 24 de ore, 4 ore și o oră) la care agenții economici pot apela opțional, din proprie inițiativă, în schimbul unor taxe mai mari.

În scopul realizării Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării, se propune de a prezenta autorităţilor publice, gratuit, informaţia din Registrul de stat doar în format electronic. De asemenea, se propune ca informațiile din Registrul de stat al persoanelor juridice şi al întreprinzătorilor individuali să poată fi vizualizate gratuit, de oricine, pe pagina web a Camerei Înregistrării de Stat.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus