Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2014

Suedia va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar de peste 100 de milioane de euro pentru pentru promovarea reformelor

Suedia va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar de peste 100 de milioane de euro pentru pentru promovarea reformelor

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut ieri, 29 iunie 2014, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Carl Bildt, care efectuează o vizită în Republica Moldova la invitaţia viceprim-ministrului Natalia Gherman.

În cadrul discuţiilor, ministrul Natalia Gherman a menţionat că vizita omologului suedez are loc într-o perioadă istorică pentru R. Moldova, după ce ţara noastră a semnat, la 27 iunie 2014, Acordul de Asociere cu UE. „Suedia este un susţinător ferm al viitorului nostru european, iar acest acord conferă ireversibilitate procesului de dezvoltare a R. Moldova ca stat european, competitiv şi democratic” a declarat şefa diplomaţiei de la Chişinău.

La rândul său, ministrul Carl Bildt a felicitat R. Moldova cu ocazia semnării Acordului de Asociere, care include Zona de Comerţ Liber, şi a subliniat că implementarea acestuia va oferi ţării noastre acces către cea mai mare piaţă de desfacere şi va spori volumul investiţiilor străine. „Suedia a fost şi va rămâne un partener apropiat al R. Moldova în parcursul său european” a declarat diplomatul suedez. În context, ministrul Carl Bildt a menţionat că Suedia susţine perspectiva europeană a ţării noastre şi că autorităţile trebuie să continue reformele iniţiate.

De asemenea, în cadrul discuţiilor oficialii au menţionat relaţiile bilaterale excelente dintre cele două ţări, Suedia numărându-se printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai R. Moldova. Ministrul Natalia Gherman a adus mulţumiri omologului suedez pentru sprijinul esenţial şi asistenţa tehnică substanţială oferită de Guvernul de la Stockholm programului de reforme iniţiat de autorităţile de la Chişinău. În perioada 2011-2014, ţara noastră a beneficiat de un volum de finanţare anual de aproape 11 milioane de euro pentru implementarea proiectelor în domenii precum democraţia, drepturile omului şi egalitatea de gen, infrastructura durabilă, dezvoltarea pieţei şi combaterea corupţiei, reforma administraţiei publice centrale.

Potrivit MAEIE, oficialul moldovean a exprimat gratitudine pentru decizia Guvernului Suediei din luna mai a anului curent, privind extinderea asistenţei destinate R. Moldova, în baza Strategiei regionale pentru Europa de Est, pentru perioada 2014-2020, conform căreia Suedia va aloca R. Moldova câte 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor. În şapte ani această sumă va atinge aproximativ 100 de milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus