Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2014

Republica Moldova şi UE au adoptat Agenda de Asociere

Consiliul de Cooperare a aprobat astăzi, 26 iunie 2014, Agenda de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, cu o zi înainte de semnarea istorică a Acordului de Asociere între cele două părţi.

Agenda de Asociere stabileşte un set de priorităţi convenite în comun pentru perioada 2014-2016, cu scopul de a pregăti implementarea Acordului de Asociere, inclusiv a părţii privind Zona de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător.

Agenda de Asociere înlocuieşte Planul de Acţiuni RM-UE semnat la 22 februarie 2005 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Astfel, se creează o platformă actualizată pentru realizarea asocierii politice şi integrării economice dintre UE şi Republica Moldova. Agenda incorporează elemente politice, inclusiv dialog politic, reforma pentru consolidarea instituţiilor democratice, statul de drept, independența justiţiei, respectul pentru drepturile omului, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi soluţionarea paşnică a conflictelor, cooperarea în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii. Agenda prevede şi aspecte economice şi comerciale,  inclusiv o cooperare sectorială în domeniul energetic, transport, ocuparea forţei de muncă şi protecţie socială.

Potrivit MAEIE, Consiliul de Cooperare accentuează importanţa economică şi socială continuă a comerţului cu UE pentru regiunea transnistreană, recunoscându-se necesitatea dialogului cu populaţia, mediul de afaceri şi autorităţile de facto din regiune. Astfel, Consiliul îşi reiterează angajamentul pentru acest dialog în vederea asigurării aplicării avantajelor reciproce ale noului regim comercial stabilit prin Acordul de Asociere pe întreg teritoriul Republicii Moldova, respectând prevederile legislaţiei internaţionale în domeniu.

Agenda de Asociere RM-UE

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus