Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.06.2014

Președintele Senatului italian: Republica Moldova are o importanță strategică pentru menținerea echilibrului în această regiune a Europei

Președintele Senatului italian: Republica Moldova are o importanță strategică pentru menținerea echilibrului în această regiune a Europei

Președintele Parlamentului Igor Corman, aflat într-o vizită oficială în Italia, a avut astăzi întrevederi cu Președintele Camerei Deputaților, Laura Boldrini, Președintele Senatului italian, Pietro Grasso.

Șeful Legislativului a discutat cu oficialii italieni despre relațiile bilaterale și agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, în contextul preluării de către Italia a preşedinţiei prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, de la 1 iulie 2014.

Igor Corman a menționat că obiectivul principal al autorităților de la Chișinău este menținerea stabilității în țară și continuarea parcursului european al Republicii Moldova. Președintele Parlamentului a reiterat determinarea actualei guvernări de a semna, pe 27 iunie, la Bruxelles, Acordul de Asociere la UE și de a-l ratifica până la finele sesiunii de primăvară a Legislativului, solicitând Parlamentului de la Roma să acorde, la rândul său, o atenție prioritară ratificării Acordului.

Șeful Legislativului a mulțumit autorităților italiene pentru suportul acordat țării noastre în apropierea de Uniunea Europeană, inclusiv privind obținerea regimului liberalizat de vize cu UE, dar și pentru implicarea în vederea integrării cetăţenilor moldoveni în piaţa muncii şi în societatea italiană. Igor Corman a menționat interesul autorităților de la Chișinău pentru încheierea Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul securității sociale și implementarea Acordului privind migraţia de muncă.

Interlocutorii s-au pronunțat în favoarea aprofundării şi diversificării cooperării între Republica Moldova şi Italia, în special între parlamentele celor două țări, la nivelul comisiilor de profil și a grupurilor de prietenie. Igor Corman s-a referit și la importanța intensificării relațiilor comercial-economice, menționând interesul țării noastre pentru creșterea investițiilor italiene. În prezent, în Republica Moldova activează circa 600 de întreprinderi cu capital italian.

La rândul lor, oficialii italieni au felicitat cetățenii moldoveni pentru obținerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Președintele Senatului italian, Pietro Grasso a menționat că Republica Moldova are o importanță strategică pentru menținerea echilibrului în această regiune a Europei.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, la întrevederi au participat deputații Valeriu Streleț, Președintele Fracțiunii PLDM, Ion Hadârcă, Președintele Fracțiunii PLR, Dumitru Diacov, Vicepreședintele Fracțiunii PD.

În seara zilei de astăzi, șeful Legislativului va purta discuții cu reprezentanții comunității moldovenilor din Italia și cu oameni de afaceri italieni. Mâine, Igor Corman se va întâlni cu Președintele Comisiei Afaceri Externe a Camerei Deputaților, Fabrizio Chiccitto, cu membrii comisiilor pentru politici UE din cele două camere ale Parlamentului italian și membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus