Trimite e-mail | Printeaza
IT
02.06.2014

În primul trimestru curent, volumul total al vânzărilor înregistrate de furnizorii serviciilor de telefonie mobilă a totalizat peste 795,9 mil. lei

În primul trimestru curent, volumul total al vânzărilor înregistrate de furnizorii serviciilor de telefonie mobilă a totalizat peste 795,9 mil. lei

În primul trimestru al anului curent, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a crescut, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, cu peste 280,9 mii sau cu 6,7% şi a depăşit cifra de 4 mil. 492 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii raportată la o sută de locuitori s-a majorat cu 8,0% şi ajuns la nivelul de circa 126,3%, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţia pieţei de telefonie mobilă în primul trimestru al anului 2014.

Rata de penetrare a serviciilor arată că la o sută de locuitori ai R. Moldova revin, în mediu, 126,3 cartele SIM (Subscriber Identification Module – modulul de identificare a abonatului) procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele SIM. Conform datelor prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori de comunicaţii mobile (SA “Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom”), la 1 aprilie curent numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă a ajuns la circa 3 mil. 711 mii, iar al celor pasivi (care în ultimele trei luni nu au consumat şi nu au achitat nici un serviciu de telefonie mobilă) era de 781,3 mii.

În perioada de raport, cel mai mare număr de utilizatori noi conectaţi la reţeaua proprie – peste 150,4 mii – a fost înregistrat de SA “Orange Moldova”. Baza de clienţi a SA „Moldcell” a sporit, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, cu peste 80,4 mii (+5,1%), iar cea a SA “Moldtelecom”, care oferă servicii de telefonie mobilă sub marca comercială “Unite”, – cu 50,1 mii (+17,1%).

Volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a sporit, în raport cu primul trimestru al anului trecut, cu 16,7% şi a ajuns la circa 1,5 mld. minute, iar traficul mediu lunar per utilizator s-a ridicat la 203 minute (+10,2%) sau trei ore şi 23 minute.

În acelaşi timp, datele statistice arată că în perioada de referinţă volumul total al vânzărilor înregistrate de cei trei furnizori a scăzut, faţă de primul trimestru al anului 2013, cu circa 0,5% şi a totalizat peste 795,9 mil. lei. SA “Orange Moldova” a înregistrat o diminuare a veniturilor de peste 2%, iar SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” au majorat volumul vânzărilor cu 3,6% şi, respectiv, cu 2,3%. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de telefonie mobilă s-a redus, faţă de perioada respectivă a anului trecut, cu 7,5% şi a însumat circa 59,5 lei. SA “Orange Moldova” a înregistrat un ARPU de 74,3 lei, SA „Moldcell” – de 42,1 lei şi SA “Moldtelecom” – de 32 lei.

În primul trimestru, mărimea cotelor de piaţă a celor trei furnizori de telefonie mobilă nu au suferit modificări esenţiale. Cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de 70,3% – a fost deţinută de SA “Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” le-au revenit cote de piaţă estimate la 25,7% şi, respectiv, 4%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus