Trimite e-mail | Printeaza
Social
16.04.2014

Moldova și Rusia au convenit să semneze un protocol de colaborare interministerială în domeniul protecției sociale

Moldova și Rusia au convenit să semneze un protocol de colaborare interministerială în domeniul protecției sociale

La 15 aprilie curent, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Valentina Buliga a efectuat o vizită în Federația Rusă. În cadrul deplasării, ministrul moldovean a avut o întrevedere cu omologul său rus Maxim Topilin, pe durata căreia au fost discutate o serie de subiecte de actualitate pentru avansarea relațiilor bilaterale în domeniile relevante. În acest context oficialii au convenit să semneze un protocol de colaborare interministerială și crearea de comisii mixte de lcuru pe domenii pentru expertiză legislativă, preluarea experienței și bunelor practici în domeniul asistenței sociale și asigurărilor sociale.

În mod deosebit, cei doi oficiali au discutat oportunitățile de dezvoltare a mecanismelor juridice de protecție a muncitorilor migranți din Republica Moldova aflați în Federația Rusă. Ministru Valentina Buliga a menționat că Guvernul Republicii Moldova se arată îngrijorat de soarta celor peste 240 de mii de moldoveni care din varii motive ar putea primi interdicție de intrare și ședere temporară pe teritoriul Fedreației Ruse. Demnitarul  a menționat că prin eforturi comune necesită o mai amplă informare a muncitorilor migranți despre modificările legislative în domeniul migrației din Federația Rusă și îndemnul de a-și legaliza activitatea prin contracte oficiale de muncă sau patentă. Totodată, ministru a ținut să mulțumească părții ruse pentru oportunitățile de legalizare a muncii oferite muncitorilor străini, menționînd că acest lucru le garantează dreptul la asigurări sociale și servicii sociale. Pînă la moment, peste o sută de mii de moldoveni și-au legalizat raporturile de muncă în Federația Rusă. În acest sens, părțile au salutat finalizarea negocierilor pe marginea Acordului interguvernamental privind colaborarea în domeniul migrației de muncă și s-a convenit semnarea documentului în timpul cel mai apropiat. Documentul are menirea să ridice la nivel superior raporturile juridice de muncă și protecție socială a migranților moldoveni ce activează legal în Federația Rusă, a menționat dna ministru.

Valentina Buliga a remarcat experiența Federației Ruse în domeniul demografic și încurajării natalității prin introducerea ”capitalului matern” și interesul Republicii Moldova de a prelua expereința Rusiei în acest domeniu. În cadrul întâlnirii, ministrul moldovean a ținut să exprime recunoștința pentru suportul acordat de autoritățile ruse în procesul de repatriere a copiilor rămași fără supravegherea părinților, care dețin cetățenia Republicii Moldova.

Potrivit MMPSF, Valentina Buliga i-a adresat omologului său invitație de a vizita Republica Moldova, propunere acceptată cu plăcere de către ministrul rus Maxim Topilin.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus