Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.03.2014

Uniunea Europeană consideră "ilegal" referendumul din Crimeea

Uniunea Europeană consideră

Uniunea Europeană a condamnat oficial duminică referendumul de duminică din Crimeea, considerat 'ilegal și ilegitim', și a anunțat că luni ar urma să fie decise sancțiuni, relatează AFP.

"Referendumul este ilegal și ilegitim, iar rezultatul său nu va fi recunoscut", au declarat președinții Consiliului European și al Comisiei Europene, Herman Van Rompuy și respectiv Jose Manuel Barroso, într-un comunicat comun, precizând că miniștrii de externe ai statelor membre ar urma să se pronunțe luni asupra unor noi sancțiuni.

În lumina celor mai recente evoluții, miniștrii de externe vor "examina situația mâine la Bruxelles și se vor pronunța asupra unor măsuri suplimentare în conformitate cu declarația șefilor de stat și de guvern de la 6 martie", conform aceleiași surse.

"O soluție pentru criză nu va putea fi găsită decât lucrând împreună pe plan diplomatic, inclusiv prin intermediul unor discuții directe între guvernele ucrainean și rus', au subliniat Barroso și Van Rompuy. Această soluție 'trebuie bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei', au adăugat ei.

Un milion și jumătate de alegători din peninsula ucraineană Crimeea au început să voteze duminică asupra unei eventuale alipiri la Rusia într-un referendum denunțat de lumea întreagă, dar sprijinit de Moscova, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus