Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.03.2014

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova cu privire la aşa-numitul „referendum” privind statutul peninsulei Crimeea

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova cu privire la aşa-numitul „referendum” privind statutul peninsulei Crimeea

Guvernul Republicii Moldova califică drept ilegal aşa-numitul „referendum” cu privire la statutul peninsulei Crimeea ce va fi organizat de către autorităţile regionale pe 16 martie a.c.

Aşa-zisul „referendum” contravine Constituţiei Ucrainei, dreptului internaţional şi reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Circumstanţele în care se desfăşoară pretinsul „referendum” demonstrează faptul că acţiunea dată nu are nimic în comun cu un exerciţiu democratic de exprimare a voinţei populaţiei şi nu se încadrează în standardele internaţionale relevante.

În acest context, Republica Moldova nu recunoaşte „referendumul” şi se solidarizează cu poziţia majorităţii actorilor internaţionali care îndeamnă la neadmiterea unor încălcări majore ale dreptului internaţional.

Republica Moldova reconfirmă sprijinul ferm pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Criza actuală trebuie să fie soluţionată exclusiv pe căi paşnice, prin intermediul dialogului între toţi actorii implicaţi şi cu utilizarea mecanismelor internaţionale ce vor asigura transparenţa şi medierea necesară.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus