Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.12.2013

Au fost lansate discuţiile pe marginea Agendei de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Au fost lansate discuţiile pe marginea Agendei de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Astăzi, 19 decembrie 2013, în cadrul unei videoconferinţe, au fost lansate discuţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova pe marginea Agendei  de Asociere, instrumentul care va pregăti şi asigura implementarea Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (ZCLAC). Delegaţia R. Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, iar delegaţia UE a fost reprezentantă de Dirk Shuebel, şeful Unităţii pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Părţile au efectuat un prim schimb de opinii pe marginea proiectului Agendei de Asociere, au stabilit calendarul de consultări şi au convenit asupra definitivării acesteia până în primăvara anului 2014.

Agenda va include obiectivele şi priorităţile de implementare a Acordului de Asociere, în special cu privire la dialogul politic, reforme, justiţie şi afaceri interne, dezvoltare economică şi socială, contacte interumane şi aspecte comerciale care vizează ZCLAC.

Agenda va oferi platforma necesară prin intermediul căreia obiectivele majore de asociere politică şi integrare economică vor începe a fi realizate.

După aprobarea conţinutului Agendei de Asociere, va fi adoptat un Program Naţional de Implementare cu acţiuni concrete şi termeni de implementare a obiectivelor fixate în Agenda de Asociere pentru perioada 2014-2016. Noul document va substitui documentele bilaterale moldo-comunitare de planificare existente în prezent, în particular Planul de Acţiuni RM-UE.

Potrivit MAEIE, următoarea rundă de consultări pe marginea Agendei de Asociere RM-UE va avea loc la Chişinău, la data de 16 ianuarie 2014.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus