Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2013

Raportul Winkler privind liberalizarea importurilor UE de vinuri moldovenești, adoptat de plenul Parlamentului European

 Raportul Winkler privind liberalizarea importurilor UE de vinuri moldovenești, adoptat de plenul  Parlamentului European

Raportul 'Preferințe comerciale autonome pentru Republica Moldova' al eurodeputatului UDMR Iuliu Winkler, care prevede liberalizarea importurilor UE de vinuri moldovenești în baza unei propuneri în acest sens a Comisiei Europene, a fost adoptat marți de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, cu o majoritate largă de 503 de voturi.

Prin votul asupra raportului Winkler PE și-a dat acordul final asupra liberalizării importurilor de vinuri ale statelor UE din Republica Moldova, măsură propusă în septembrie de CE, la scurtă vreme după ce Rusia a impus un embargo asupra importurilor de vin din aceasta țară.

Comisia pentru comerț internațional (INTA) a PE a adoptat la 28 noiembrie raportul eurodeputatului Iuliu Winkler privind liberalizarea totală a importurilor de vinuri ale UE din Republica Moldova, cu 29 de voturi pentru și o abținere.

În 2011, Iuliu Winkler a fost raportor alternativ al PPE în Comisia INTA pentru majorarea la 240.000 de hectolitri a cotelor de vin importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE. Până în septembrie 2012, exportatorii moldoveni au utilizat peste 50% din această cotă.

Pentru a fi aplicabilă, decizia de liberalizare a importurilor de vinuri trebuie aprobată formal de Consiliu și apoi publicată în Jurnalul Oficial al UE în toate cele 24 de limbi ale blocului comunitar. Cu prilejul votului din Comisia INTA, raportorul Iuliu Winkler a afirmat că după aprobarea deciziei în plenul PE, aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus