Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2013

Ion Prisăcaru: Din totalul celor 1530 de întreprinderi de stat, 1289 nu activează, iar, din cele 241 care au activităţi, circa 100 generează, an de an, doar pierderi

Ion Prisăcaru: Din totalul celor 1530 de întreprinderi de stat, 1289 nu activează, iar, din cele 241 care au activităţi, circa 100 generează, an de an, doar pierderi

Întreprinderile de stat, aflate în gestiunea ministerelor, activează ineficient, iar ponderea lor la acumularea de venituri la BPN este nesemnificativă, a declarat astăzi Şeful IFPS, Ion Prisăcaru, în cadrul unei mese rotunde cu participarea reprezentanţilor  ministerelor responsabile de gestionarea întreprinderilor de stat.

Făcând o evaluare a situaţiei din domeniu, Ion Prisăcaru a menţionat că, din totalul celor 1530 de întreprinderi de stat, 1289 nu activează, iar, din cele 241 care au activităţi, circa 100 generează, an de an, doar pierderi. Şeful IFPS a relevat că deseori gestionarea acestor agenţi economici se face cu grave abateri de la legislaţia în vigoare, şi în mediul lor fiind atestate cazuri de evaziune fiscală, precum achitarea de salarii în plic, neluarea în evidenţă a veniturilor reale etc. Plus de aceasta, foarte multe întreprinderi sunt, de fapt, falimentare.

În acelaşi context, conducătorul autorităţii fiscale naţionale a declarat că se impun acţiuni imediate pentru a redresa situaţia, întreprinderile care generează pierderi urmând să fie reorganizate sau să facă obiectul unor procese de insolvabilitate. În situaţia în care unul sau altul agent economic de stat nu demonstrează niciun indiciu că lucrurile ar putea fi schimbate în bine şi, an de an, generează pierderi substanţiale, nu achită impozite etc., atunci această întreprindere trebuie să fie declarată, prin procedură, insolvabilă, chiar în pofida anumitor riscuri cu caracter social. În acest sens, a specificat Ion Prisăcaru, SFS poate să-şi asume iniţiativa, după un studiu detaliat al problemei.

Cu referinţă la căile de redresare a situaţiei, Şeful IFPS a chemat autorităţile responsabile de administrarea întreprinderilor de stat să depună eforturi susţinute pentru a implementa un management modern. Există suficiente rezerve neexplorate, a specificat Ion Prisăcaru, în multe cazuri existând toate premisele pentru a energiza activitatea întreprinderilor de stat.

La acelaşi subiect, responsabilii din cadrul IFPS au mai informat audienţa despre gravitatea problemelor abordate, fiind menţionat faptul că asemenea întreprinderi sunt atât în gestiunea tuturor ministerelor, cât şi în subordinea municipalităţii, potrivit Serviciului de presă al IFPS.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus