Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2013

Antonescu dă asigurări că România va fi prima țară care va renunța la vizele pentru cetățenii Republicii Moldova

Antonescu dă asigurări că România va fi prima țară care va renunța la vizele pentru cetățenii Republicii Moldova

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a dat asigurări miercuri la Chișinău că România va fi prima țară care va ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă susținută în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, Crin Antonescu a remarcat faptul că în unele state importante ale UE există tendințe puternice de a restrânge libertatea circulației și a pieței muncii, din care cauză are de suferit și România, dar și-a exprimat speranța că decidenții europeni 'vor trage învățăminte' în urma summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

'Este o problemă care ne preocupă și pe noi. Cunoaștem că în multe țări importante din UE există această preocupare, există forțe politice în ascensiune care încearcă să obțină voturi din reținerea și din teama față de posibili migranți. Noi, ca membri ai UE, facem toate eforturile să-i convingem pe decidenți că aceste spaime sunt nejustificate, că UE are printre valorile sale fundamentale tocmai libera circulație a cetățenilor și libertatea pieței muncii', a declarat Antonescu.

În acest sens, el s-a referit și la situația României, care deși a îndeplinit toate condițiile necesare, fapt confirmat și de președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, nu a fost acceptată în Zona Schengen.

În același timp, președintele Senatului și-a exprimat speranța că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni nu va reprezenta un obstacol, mai ales după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 'Va trebui ca la Bruxelles să se tragă niște învățăminte inclusiv din recentul summit și va trebui ca toți decidenții UE să înțeleagă că dacă vor într-adevăr ca Europa să fie cât mai largă, ca în Europa accesul unor oameni și state care împărtășesc aceleași valori să fie facilitat, atunci astfel de lucruri nu trebuie să se transforme în piedici, iar eu cred că ceea ce s-a petrecut la Vilnius, cu toate consecințele geopolitice din această zonă, a făcut ca aceste lucruri să fie mai bine înțelese și în acest sens sunt optimist'.

Fiind întrebat dacă România va fi prima țară care va ridica obligativitatea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, Crin Antonescu a răspuns: 'Cu siguranță, da!'.

Republica Moldova a îndeplinit Planul de acțiuni cu UE privind liberalizarea regimului de vize și speră că Parlamentul European va lua o decizie în această privință în primăvara anului 2014, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus