Trimite e-mail | Printeaza
IT
29.07.2013

Încă 42 de agenţi economici au primit dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice în baza regimului de autorizare generală

Încă 42 de agenţi economici au primit dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice în baza regimului de autorizare generală

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a aplicat, în primul semestru al anului curent, regimul de autorizare generală pentru încă 42 de persoane juridice, care si-au manifestat intenţia, prin depunerea notificărilor prevăzute de legislaţia în vigoare, de a furniza reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice. La 1 iulie 2013, numărul total de persoane care deţin dreptul de a activa pe această piaţă a atins cifra de 521. 

Majoritatea absolută  a persoanelor menţionate (512) au obţinut dreptul de a furniza reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice în baza regimului de autorizare generală, pe care ANRCETI î-l aplică din luna septembrie 2008, iar 9 - sunt titulari de licenţe generale şi tehnice pentru diverse genuri de activitate în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii.

Din cele 42 de persoane care au fost supuse, în primul semestru, procedurii de autorizare generală, 26 - sunt noi intrate pe piaţă, iar 16 – foşti deţinători de licenţe pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, obţinute, până în 2008, în condiţiile Legii telecomunicaţiilor care acţiona în perioada respectivă. 

Ca şi în anii precedenţi, în perioada de raport majoritatea absolută -34 - din persoanele supuse procedurii de autorizare generală au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice. 28 de persoane au decis să furnizeze doar reţele terestre cu acces la puncte fixe. Cele mai solicitate dintre serviciile publice de comunicaţii electronice au fost  serviciile de acces la Internet (22 furnizori), de retransmisie a programelor audiovizuale (12 furnizori) şi serviciile de telefonie(12 furnizori).

Regimul de autorizare generală se rezumă la faptul că persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice depune la ANRCETI o notificare, după care îşi poate începe activitatea. ANRCETI, în cel mult 7 zile de la notificarea începerii activităţii, eliberează solicitantului o declaraţie informativă tip ce confirmă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public al furnizorilor, precum şi condiţiile autorizării generale, care stabileşte drepturile şi obligaţiile furnizorului. Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza reţele şi servicii se acordă pe un termen nelimitat, informează Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus