Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.12.2012

Declaraţia Consiliului de Miniştri al OSCE cu privire la negocierile în formatul 5+2

Declaraţia Consiliului de Miniştri al OSCE cu privire la negocierile în formatul 5+2

În cadrul celei de-a XIX-a Reuniune a Consiliul de Miniştri al OSCE (6-7 decembrie 2012, Dublin) a fost adoptată o declaraţie ministerială cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2.

Documentul reafirmă sprijinul statelor participante ale OSCE pentru o reglementare cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă a conflictului transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, şi elaborarea unui statut special al Transnistriei.

Statele participante au exprimat speranţa privind avansarea negocierilor pe cele trei tematici incluse în agenda formatului 5+2, respectiv: aspectele social-economice; chestiuni umanitare şi de drepturile omului; reglementarea cuprinzătoare a conflictului, inclusiv subiecte instituţionale, politice şi de securitate.

Declaraţia îndeamnă părţile să sporească eforturile pentru elaborarea şi implementarea măsurilor de consolidare a încrederii, inclusiv prin eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. Mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri sunt chemaţi să intensifice eforturile coordonate şi să utilizeze potenţialul de care dispun pentru promovarea progresului în reglementarea conflictului transnistrean.

În acest context, Republica Moldova a salutat adoptarea Declaraţiei Consiliului Ministerial care exprimă viziunea consolidată a celor 57 de state participante la OSCE privind căile de avansare a negocierilor vizând reglementarea conflictului în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Declaraţia ministerială reiterează rolul cheie al OSCE în reglementarea conflictului transnistrean, fiind apreciată drept un pas important în crearea climatului internaţional favorabil pentru soluţionarea conflictului.

În sesiunea de încheiere a Consiliului Ministerial delegaţia Republicii Moldova a punctat faptul că, procesul de reglementare a conflictului transnistrean se desfăşoară într-un context politic mai larg, care include şi aspecte ce vizează neîndeplinirea angajamentelor privind retragerea forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, necesitatea crescîndă de transformare a mecanismului actual de pacificare într-o misiune multinaţională, civilă şi compactă cu mandat internaţional corespunzător. Subiectele menţionate rămân pe agenda dialogului de securitate între actorii relevanţi din cadrul OSCE. De asemenea, a fost reiterată speranţa privind soluţionarea problemelor menţionate în conformitate cu normele, principiile şi angajamentele OSCE, informează un comunicat al MAEIE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus