Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.11.2012

Fondul Monetar Internațional a anunțat că așteaptă o creștere a economiei moldovene anul acesta de numai 0,3%

Fondul Monetar Internațional a anunțat că așteaptă o creștere a economiei moldovene anul acesta de numai 0,3%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă la o creştere cu 0,3 la sută a economiei Moldovei în anul 2012, a declarat în cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii şeful misiunii FMI Nikolay Gueorguiev.

Anterior, Fondul estima că economia ţării va înregistra o creştere de 3 la sută. Situaţia gravă în care se află sectorul agricol, afectat puternic de o secetă severă, şi efectele crizei din zona euro au determinat FMI să-şi revadă previziunile. Anticipările de creştere economică pentru anul 2013 sînt, la fel, mai mici decît cele anterioare, de 4 la sută, faţă de 5 la sută cît se prognoza în ultimul Raport privind evoluţia economiei mondiale (World Economic Outlook) din octombrie.

Pe de altă parte, FMI se aşteaptă la un deficit al contului curent în 2012 de 10,75 la sută din PIB, faţă 11,4% cît previziona anterior.

Rata inflaţiei se va menţine la nivelul prognozat, a declarat Nikolay Gueorguiev. Prognoza inflaţiei este de 5,1 la sută în 2012 şi 5% în 2013, potrivit Raportului privind evoluţia economiei mondiale.

Ministerul Economiei a anunţat la sfîrşitul lunii octombrie că a revizuit în scădere prognoza de creştere a economiei în anul 2012, la 1 la sută, de la 3.0%, cît anticipa în mai, dar nu excludea că scăderea ar putea fi şi mai pronunţată în cazul în care situaţia din agricultură se va agrava.

Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică prognozează o creştere a economiei moldoveneşti în 2012 cu 0,2 la sută, iar Centrul Analitic Independent Expert Grup anticipează o creştere cu 0,5%, transmite Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus