Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.11.2012

Turcia este cointeresată să dezvolte un şir de proiecte investiţionale în sectorul energetic moldovenesc

Turcia este cointeresată să dezvolte un şir de proiecte investiţionale în sectorul energetic moldovenesc

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi, la Ankara, o întrevedere cu Preşedintele Republicii Turcia, Abdullah Gül. În debutul şedinţei, Preşedintele Turciei Abdullah Gül a salutat delegaţia Republicii Moldova, menţionînd că această vizită este una importantă pentru relaţiile bilaterale între cele două ţări.

„Această vizită are loc cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Turcia şi va întări şi mai mult relaţia dintre statele noastre”, a declarat Preşedintele Republicii Turcia.

Abdullah GÜL a rugat delegaţia moldovenească să transmită salutări Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae TIMOFTI, menţionînd că îl aşteaptă în vizită în ţara sa.

Premierul Vlad FILAT a mulţumit Preşedintelui Turciei pentru disponibilitatea de a avea acestă întrevedere şi a declarat că relaţiile dintre Republica Moldova şi Republica Turcia se dezvoltă dinamic în diferite domenii.

Prim-ministrul a accentuat faptul că Turcia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Republicii Moldova.

„În perioada ianuarie-august a anului curent, Turcia s-a situat pe locul 6 după valoarea volumului schimburilor comerciale şi pe locul 9 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi”, a menţionat Vlad Filat.

Premierul a declarat că în Republica Moldova activează 232 întreprinderi cu capital turcesc, care au dezvoltat un şir de proiecte investiţionale de succes în domenii precum: industria alimentară, telefonia mobilă, medicină şi industria hotelieră.    

În cadrul întrevederii, partea turcă a declarat că este cointeresată să dezvolte un şir de proiecte investiţionale în sectorul energetic moldovenesc.

Premierul Vlad Filat a salutat iniţiativa, menţionînd că Republica Moldova este cointeresată să-şi diversifice sursele energetice.

Premierul a mulţumit partenerilor turci pentru pentru bursele de studii acordate studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din Republica Moldova şi pentru suportul acordat în repatrierea cetăţenilor moldoveni în timpul conflictului armat din Siria.

La întrevedere au participat viceprim-ministrul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării, Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne, Maia Sandu, ministru al Educaţiei, Anatol GhilaȘ, director general al Agenției Relații Funcțiare și Cadastru, Mihail Formuzal, Guvernatorul UTA Gagauzia, Ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, Igor Bolboceanu, precum şi deputaţii Parlamentului Republicii Moldova Petru Vlah şi Alexandru Stoianoglo.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus