Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.09.2012

Întrevedere Vlad Filat - Evgheni Şevciuc

Întrevedere Vlad Filat - Evgheni Şevciuc

Prim-ministrul Vlad Filat, a avut astăzi o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc. În cadrul întrevederii, a fost luată hotărârea de a prelungi cu 12 luni valabilitatea Deciziei protocolare „privind principiile reluării plenare a circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”, care a fost semnată la 30 martie curent, la Tiraspol. Amintim că în baza acestei decizii drumul de transportare a mărfurilor a fost scurtat cu aproximativ 400 km, fapt care corespunde intereselor companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul întrevederii au mai fost abordate subiecte ce vizează scoaterea barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor şi mărfurilor, asigurarea dezvoltării activităţii comerciale a agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului, direcţionarea prin regiune a transportului feroviar de pasageri şi optimizarea orarelor de circulaţie a trenurilor, dezvoltarea infrastructurii rutiere, inclusiv privind redeschiderea podului de la Gura-Bâcului, reconectarea telefoniei fixe şi mobile, dar și problemele legate de nostrificarea documentelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană, precum şi cu privire la crearea condiţiilor adecvate de studii pentru şcolile moldoveneşti cu predare în grafie latină din stânga Nistrului.

O temă aparte în cadrul discuţiilor a fost rezervată măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, ambii interlocutori au subliniat necesitatea intensificării activităţii grupurilor de lucru sectoriale în promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, precum şi identificarea unor soluţii concrete pentru problemele cu care se confruntă populaţia şi agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului, informează Biroul de presă al Guvernului.

După întrevedere Vlad Filat și Evgheni Şevciuc au susținut o conferință de presă.

Premierul a menționat că întîlnirea de astăzi este continuarea logică a dialogului între Chișinău și Tiraspol.

"Pe agenda discuțiilor a fost subiecte care vizează în primul rînd drepturile și libertățile cetățenești. În rezultatul discuțiilor de astăzi am semnat prelungirea cu un an de zile a înțelegerii care vizează transportul  de mărfuri pe calea ferată, am avut o analiză și o evaluare a etapei parcurse pînă în prezent și am stabilit ce acțiuni vor fi întreprinse în viitor", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a menționat că prioritate pentru activitatea de viitor este asigurarea circulației libere pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și a condițiilor necesare pentru dezvoltarea economiei.

"În perioada de viitor ne vom concentra pe rezolvarea problemelor care vizează transportul auto și am convenit ce urmează să facem. Trebuie să constat că procesul este unul complex, dar avem capacitățile necesare să rezolvăm aceste probleme", a spus Vlad Filat.

La rîndul său Evgheni Şevciuc i-a mulțumit Prim-ministrului Vlad Filat pentru abordarea constructivă de care a dat dovadă.

 "În condițiile instabilității financiare mondiale e necesar de a scoate mai repede barierele din calea  economiei și a circulației persoanelor. Chestiunile politice nu trebuie să fie o problemă pentru economie, este necesar de a debloca toate aceste probleme istorice, și noi urmăm această cale, pas cu pas, pentru a crea condiții mai bune pentru agenții economici", a spus liderul de la Tiraspol.

Evgheni Şevciuc a mai menționat că susține continuarea acțiunilor eficiente în această direcție pentru că îmbunătățirea proceselor economice pe ambele maluri ale Nistrului vizează direct cetățenii.

"Acordul pe care l-am semnat astăzi va garanta o utilizare mai încrezută a căilor feroviare din către agenții economici pentru transportul de mărfuri, pe un termen îndelungat. Acordul a funcționat o perioadă de timp, și sper ca va funcționa și în continuare. documentul prevede de asemenea îmbunătățirea relațiilor pe viitor", a spus Evgheni Şevciuc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus